قوانين فوتسال
در این بخش به بررسی مهمترین قوانین فوتسال در بخش های مختلف آن می پردازیم.
قوانین فوتسال
قوانین بازی به 18 قسمت تقسیم میشوند که بعد از نام بردن به بررسی هر یک از آنها خواهیم پرداخت
قانون اول : زمین بازی
قانون دوم : توپ
قانون سوم : تعداد بازیکنان
قانون چهارم : وسایل مورد نیاز بازیکنان
قانون پنجم : داوران
قانون ششم : کمک داور
قانون هفتم : داور وقت نگه دار
قانون هشتم : مدت بازی
قانون نهم : شروع بازی
قانون دهم : توپ داخل و یا بیرون فوتسال
قانون یازدهم : گل زدن
قانون دوازدهم : خطا های فوتسال
قانون سیزدهم : ضربه آزاد فوتسال
قانون چهاردهم : مجموع خطا های جمع شده
قانون پانزدهم : قوانین پنالتی
قانون شانزدهم : قوانین پرتاپ اوت
قانون هفدهم : قوانین پرتاپ اوت دروازه بان
قانون هجدهم : قوانین کرنر زدن
حال به بررسی هریک از این هجده قانون میپردازیم :
زمین بازی در فوتسال
قانون اول ، زمین بازی :
همانطور که در مقاله قبل گفتیم ، زمین استاندارد فوتسال دارای ابعاد خاصی است . در همان مقاله خاطر نشان کرده ایم که طول زمین این رشته ورزشی حداقل 25 متر و حداکثر 42 متر است. عرض زمین فوتسال نیز حداقل 15 متر و حداکثر 25 متر میباشد . خط های داخل زمین فوتسال باید 8 سانتی متر پهنا داشته باشند. در مرکز خطی که زمین را به دو نیمه تقسیم میکند یک دایره به اندازه 3 متر داریم. درمورد نقطه های پنالتی نیز در رده سنی نونهالان فاصله نقطه پنالتی تا دروازه 4متر و در بقیه رده های سنی 10 متر میباشد. در گوشه های زمین در نقاطی که کرنر زده میشود ، ربع دایره هایی داریم که اندازه این ربع دایره ها باید 25 سانتیمتر باید باشد. درمورد دروازه ها هم خط دروازه نیز مانند خطوط دیگر باید 8 سانتی متر پهنا و 3متر طول داشته باشد یعنی طول دروازه رشته ورزشی فوتسال باید 3 متر بوده و ارتفاع آن 2 متر میباشد. تیم ها بازیکن های تعویضی خود را که در محدوده خاصی از زمین برایشان مشخص شده انجام میدهند و باید به این نکته توجه داشته باشند که ورود و خروج بازیکن ها فقط و فقط باید از این محدوده انجام گیرد.
مشخصات توپ فوتسال
قانون دوم توپ :
در مقاله معرفی رشته ورزشی فوتسال ، قانون دوم یعنی قانون توپ فوتسال را بخوبی تشریح کرده ایم . در مقاله پیشین خاطر نشان کرده ایم که توپ استاندارد رشته ورزشی فوتسال باید 62 الی 64 سانتیمر قطر داشته باشد . وزن توپ باید بین 390 تا حداکثر 430 گرم (توپ نمره 4) داشته باشد .برای اینکه از استاندارد بودن توپ فوتسال اطمینان حاصل کنید توپ را از 2 متر رها کنید ، فاصله توپ بعد از خوردن به زمین و بالا آمدن آن نباید کمتر از 65 سانتی متر و بیشتر از 55 سانتی متر باشد.
جنس توپ عمدتا یا از چرم مصنوعی و یا طبیعی و یا از مواد مشابه است .محیط آن حداقل 62 سانتی متر و حداکثر 64 سانتی متر است. فشار داخل توپ نیز حداقل 4 و حداکثر 6 اتمسفر یا حداقل 400 و حداکثر 600 گرم بر سانتی متر مکعب از سطح دریا است.
قانون بازیکنان در فوتسال
قانون سوم ، بازیکنان :
در یک بازی فوتسال 2 تیم 5 نفره شرکت میکنند . یکی از این 5 نفر دروازه بان است و 4 نفر دیگه بازیکن. تعداد بازیکنان حین بازی متغیر است چرا که امکان دارد بازیکنی در دقایقی از بازی خطا کرده و اخراج شود و تیم 4 نفره کار خود را پیش ببرد اما در حالتی که بازیکنان یک تیم به زیر 3 نفر برس بازی مختومه اعلام میشود.
تعویض به تعداد نامحدودی آزاد است و بازیکنان میتوانند بعد از تعویض دوباره به بازی برگردند . در مورد تعویض دروازه بان هم محدودیتی نداریم یعنی دروازه بان نیز میتواند با یکی ازبازیکنان داخل نیمکت تعویض گردد وحتی لباس خود را با وی تعویض کند!
تیم رقابت کننده در نیمکت ذخیره خود در بیشترین حالت میتواند 7 بازیکن داشته باشد. بعد از وارد شدن بازیکن تعویضی به داخل زمین عمل تعویض پایان می یابد. اگر در حین تعویض قبل از اینکه بازیکن داخل زمین کاملا از خط زمین خارج نشده باشد بازیکن ذخیره وارد زمین شود خطا محسوب میشود . در این حالت داور بازی را متوقف کرده و بازیکنی که زمین را ترک میکرده را به بیرون فرستاده و به بازیکنی که وارد زمین شده اخطار میدهد. این خطا یک موقعیت ضربه آزاد غیر مستقیم از محلی که بازی متوقف شده به تیم مقابل میدهد. اگر در حین انجام این خطا توپ داخل محوطه جریمه باشد ، تیم حریف یک ضربه آزاد غیر مستقیم از روی خط جریمه و در نزدیکترین نقطه به محل توقف بازی را صاحب میشود.
اگر بازیکن جانشین یا بازیکن تعویضی از محلی به غیر از منطقه تعویض وارد زمین بازی شده یا از زمین بازی خارج شود
داور بازی را متوقف کرده به بازیکن خاطی اخطار میدهد سپس بازی را مجددا شروع کرده و یک ضربه آزاد غیر مستقیم علیه تیم خاطی از محل توپ زمانیکه بازی را متوقف کرده است را به تیم مقابل می دهد.
لوازم مورد نیاز رشته ورزشی فوتسال
قانون چهارم ، لوازم مورد نیاز بازیکنان : بازیکنان فوتسال برای بازی کردن باید یک دست پیراهن ورزشی ، شورت ، جوراب ، قلم بند (ضربه گیر) و یک جفت کفش ورزشی مناسب تهیه کنند. هیچ یک از لوازم استفاده شده نباید هیچگونه خطری برای خود بازیکنان و دیگر بازیکنان داشته باشد و شماره ی پیراهن بازیکنان باید خوانا بوده و از عدد 1 شروع شده و در عدد 15 خاتمه یابد. لازم به ذکر است که جوراب استفاده شده باید به طور کامل روی ضربه یا قلم بند را بپوشاند. دروازه بان تیم نیز میتواند بجای شورت ورزشی از شلوار ورزشی نیز استفاده نماید.
تعداد داوران در فوتسال
قانون پنجم ، داوران :
در فوتسال ما به 4 داور برای قضاوت بازی نیازمندیم . این داوران به ترتیب : داور اصلی ، داور دوم ، داور وقت نگه دار و داور سوم میباشند. برای اداره بازی داخل زمین یک داور اصلی یا سرداور تعیین میگردد. از لحظه ورود بازیکنان به زمین تا خروج آنها ، تصمیم نهایی را داور اول بازی میگیرد . درصورت نبودن داور وقت نگه دار ، وظیفه این داور نیز بر عهده داور اول می باشد.
قانون ششم ، کمک داوران :
برای هر بازی علاوه بر داور اول بایستی داور دوم نیز انتخاب گردد. طرف مقابل داور اصلی داور دوم قرار میگیرد وهمان قدرت اجرایی را دارد به جز ( همه وقایعی را که قبل در حین یا بعد از بازی می افتد ثبت و گزارش کند ) در صورت نبودن وقت نگهدار وظیفه دارد دو دقیقه اخراجی بازیکنان و تایم یک دقیقه را محاسبه نماید و تعویض سیار صحیح انجام گرفته است . در صورت دخالت بی مورد از جانب کمک داور ، داور اصلی بایستی او را از وظیفه آن معاف شخصی دیگری جانشین وی موضوع را گزارش کند .
در صورت وجود اختلاف نظر بین داور اصلی و کمک داور سرداور (داور اصلی) حاکم خواهد بود .
قانون هفتم ، وقت نگه دار :
داور وقت نگه داردر خارج از بازی در امتداد خط میانی در منطقه تعویض بازیکنان قرار میگیرد . وظایف او عبارت اند از :نگهداری وقت بازی، مدیریت 2 دقیقه اخراجی، یادداشت تایم اوت ها و دادن علامت تایم اوت به داوران اعلام زمان بازی با صوت به داوران و یادداشت ۵ خطای اول هر تیم در هر نیمه که توسط داوران اعلام شده ، ثبت شماره گلزنان و بازیکنان اخراجی و اخطاری و تایم اوت ها آن ها می باشد .
داوروقت نگه دار باید یک دقیقه تایم اوت را چک کند و دو دقیقه زمان مورد نیاز برای برگشتن یک بازیکن بجای بازیکن اخراجی را محاسبه نماید .
پایان نیمه های اول ، دوم و ۲ زمان وقت اضافه و پایان تایم اوت را با صوت خود وعلائم ارائه شده به داوران نشان دهد .
تایم اوت های انجام شده توسط تیمها را در تابلو نشان دهد .
تعداد ۵ خطای اولیه توسط هر تیم در هر نیمه از زمان بازی را در تابلو نشان داده و علامت دهد .
وظایف داور سوم ( the third referees duties ) :
داور سوم به وقت نگهدار کمک میکند تا تعداد خطاهای انجام شده ( ۵ خطای اولیه ) در هر نیمه را ثبت مینماید .
هر توقف در بازی و دلایل توقفها را ثبت میکند .
شماره بازیکنان زننده گل را ثبت می کند .
شماره و نام بازیکنان اخطاری واخراجی را ثبت میکند .
هر گونه اطلاعات مورد نیاز در فرم مسابقه را ثبت میکند .
در صورت بروز هرگونه آسیب دیدگی احتمالی برای داور و داور دوم ، داور سوم جایگزین آنها
می شود .
هر نیمه فوتسال چند دقیقه است؟
قانون هشتم ، مدت بازی :
بازی فوتسال در دو نیمه 20 دقیقه ایی برگزار میشود که بین دونیمه 15 دقیقه وقت استراحت برای بازیکنان در نظر گرفته میشود . در هرنیمه تیم ها میتوانند یک تایم درخواستد کنند .اگر درحین بازی خطا هایی انجام شوند و ضربه های آزاد چه پنالتی و ضربات آزاد گرفته شوند، به اندازه مدت زمان زدن این ضربات به مدت بازی در پایان وقت افزوده میشود. بازی امکان دارد که با نتیجه مساوی پایان یابد مگر اینکه بازی حذفی باشد ، در این صورت اگر نتیجه 2 نیمه تساوی باشد 2 نیمه 5 دقیقه ایی بعنوان وقت های اضافه به مدت زمان بازی افزوده میشود ، توجه داشته باشید که تیم های رقابت کننده در وقت های اضافی اجازه درخواست تایم ندارند.
قانون نهم ، شروع بازی :
در ابتدای بازی داور قرعه کشی میکند و برنده قرعه زمین بازی را انتخاب میکند و بازنده قرعه بازی را شروع میکند. تیم بازنده قرعه ، با سوت داور باید بازی را شروع کند. فاصله بازیکنان از توپ باید 3 متر باشد. درصورت زده شدن ضربه مستقیم به سمت دروازه و درصورت گُل شدن توپ ، گُل پذیرفته نمیشود.
قانون دهم ، توپ داخل یا بیرون از زمین فوتسال :
توپ بازی اگر در هر صورت (زمینی و هوایی) از خط عرضی و یا خط طولی بگذرد اوت محسوب میشود. برخورد توپ به سقف سالن نیز اوت محسوب میشود و از نزدیک ترین محل ، از روی خط میدان اوت زده میشود
قانون یازدهم ، گُل زدن: برای اینکه ضربه شما به سمت چهارچوب تبدیل به گُل شود باید توپ از خط دروازه بین تیرک های دروازه بطور کامل عبور کند. ضربه هایی مانند ضربه دست ، هُل دادن بازیکن حاوی توپ درصورتی که توپ داخل دروازه قرار گیرد و پرتاب اوت اگر داخل دوازه شوند گُل محسوب نمیشوند.
خطاهای فوتسال
قانون دوازدهم ، خطا ها :
هرگاه بازیکنی چه سهواً و چه عمداً هر یک از خطا های زیر را انجام دهد ، ضربه آزاد به نفع تیم مقابل گرفته میشود ، اگر این خطا داخل محوطه جریمه باشد پنالتی گرفته میشود.
- لگد انداختن به بازیکن حریف
- ضربه به پشت پای حریف
- پریدن به روی حریف
- تنه شدید و خطرناک
- تنه از پشت
- تف انداختن به داخل زمین
- ضربه زدن به حریف
- هل دادن حریف
- ضربه به حریف با شانه
- گرفتن و نگه داشتن حریف
- تکل
هفت خطای مقابل منجر به اخطار به بازیکن خاطی میشود : ۱ – مرتکب رفتار غیر ورزشی . ۲- با گفتار و کردار به تصمیم داور اعتراض نماید . ۳- مکرراً قوانین بازی را نقص نماید . ۴- شروع مجدد بازی را به تأخیر اندازد . ۵- هنگام شروع مجدد بازی ، ضربه آزاد و ضربه کرنر فاصله لازم رعایت نکند . ۶- بدون اجازه داور وارد زمین شود . ۷- بدون اجازه داور زمین را ترک کند .
7 خطای ممنوعه در فوتسال
هفت خطای زیر ممکن است به اخراج بازیکن از زمین فوتسال منجر شود
- خطای شدید
- دعوا با خاطی
- تف انداخت روی بازیکنان
- دست زدن به توپ به صورت عمدی که از گل شدن توپ جلوگیری کند
- موقعیت مستقیم و تک به تک حریف با دروازه بان را با یک خطا سلب کند
- فحس و ناسزا
- بدون اجازه داور زمین بازی را ترک کند
بازیکنی که اخراج میشود توسط داور به رختکن هدایت میشود و تیم اخراجی دهنده دو دقیقه بعد از اخراج بازیکن میتواند بازیکن جدیدی را جایگزین نماید مگر اینکه قبل از اتمام ۲ دقیقه گلی به ثمر برسد.
بازیکن اخراجی در فوتسال
در صورت اخراج بازیکن :
اگر ۵ بازیکن در مقابل ۴ بازیکن بازی میکنند و تیمی که دارای بیشترین تعداد بازیکن است گلی به ثمر برساند تیم ۴ نفره میتواند یک نفر به تیم خود اضافه نماید .
اگر هر دو تیم با ۴ بازیکن بازی میکنند و گلی به ثمر میرسد بازیکنی به تیمها اضافه نخواهد شد .
اگر ۵ بازیکن بر علیه ۴ بازیکن یا ۴ بازیکن بر علیه ۳ بازیکن بازی میکنند و تیمی که تعداد بیشتری بازیکن دارد گل به ثمر میرساند تیمی که کمترین تعداد بازیکن را دارد میتواند یک نفر به بازیکنان خود اضافه نماید .
اگر هر دو تیم با ۳ بازیکن بازی می کنند و گلی به ثمر میرسد هر دو تیم نمیتوانند بازیکنی را اضافه نمایند .
اگر تیمی که گل زده یک نفر از تیم مقابل بازیکن کمتر دارد بازی با همان تعداد ادامه می یابد و تیم زننده گل نمیتواند بازیکنی را اضافه نماید .
ضربه آزاد در فوتسال
قانون سیزدهم ، ضربه آزاد : در فوتسال 2 نوع ضربع آزاد داریم : ضربه آزاد مستقیم ، ضربه آزاد غیر مستقیم .
در ضربه آزاد مستقیم میتوان مستقیما به حریف گُل زد.
تعداد خطای مجاز در فوتسال
قانون چهاردهم ، خطا های جمع شده :
اگر مجموع خطا های یک تیم از بین خطاهای قانون دوازدهم به بیشتر از 5 خطا برید یک ضربه پنالتی به رقیب داده میشود . هم در ضربات پنالتی و هم در ضربات آزاد لازم است که زننده ضربه معلوم شود.
قانون پانزدهم ، پنالتی :
ضربه پنالتی از نقطه پنالتی مشخص شده در زمین ، زده میشود. ضربه زده شده باید به طرف جلو و به سمت دروازه باشد و دروازه بان باید روی خط دروازه بایستد.
قانون شانزده ، اوت زدن :
اگر توپ از خط طولی زمین گذر کند اوت است و بازیکن حریف میتواند اوت را به هر سمتی که دلش خواست ، شروع کند . بازیکنان حریف حداقل 5 متر باید از محل ضربه اوت فاصله داشته باشند.
قانون هفدهم ، اوت دروازه بان :
اگر توپ از خط عرضی زمین عبور کند ، توپ را دروازه بان شروع می کند.
قانون هجدهم ، کرنر :
ضربه کرنر از گوشه زمین و از محل ربع دایره مخصوص این ضربه شروع میشود. ضربه کرنر در صورتی که بصورت مستقیم وارد دروازه شود گُل محصوب میشود . خطای 4 ثانیه دارد و اگر بیشتر از 4 ثانیه طول بکشد خطا محسوب میشود.
بعد از پایان وقت های اضافه
در صورت تساوی بازی هر تیم 5 پنالتی میزند. اگر بعد از زده شدن 5 ضربه پنالتی مورد نظر باز هم نتیجه تساوی بعمل آید ، ضربات پنالتی یک نفر به یک نفر دوبارتاً زده میشود تا جایی که یک تیم گل بزند و تیم دیگر پنالتی را از دست بدهد. در همین جا سوت پایان بازی توسط داور اول زده میشود و تیمی که گُل آخر را زده برنده بازی اعلام میگردد.
قانون پنالتی در فوتسال
یک ضربه پنالتی برای تیمی اعلام می شود که حریف هر یک از ده خطایی را که برای آن ضربه آزاد مستقیم اعلام شده است، در داخل محوطه جریمه و در حالی که توپ در جریان است، انجام دهد.یک گل ممکن است مستقیماً از ضربه پنالتی به ثمر برسد.زمان اضافی برای ضربه پنالتی در پایان هر نیمه یا در پایان هر وقت اضافه مجاز است.
موقعیت توپ و بازیکنان
توپ:
باید روی علامت پنالتی قرار گیرد
بازیکنی که ضربه پنالتی را می زند:
باید به درستی تعیین و برای داور شناخته شده باشد.
دروازه بان مدافع:
باید روی خط دروازه خود، رو به ضربه زننده، بین تیرک دروازه ها تا زمانی که توپ زده شود، باقی بماند. البته این قانون قدیمی بود و در قانون جدید محل ایستادن دروازه بان تغییر کرده است.
شیوه زدن پنالتی فوتسال
پس از اینکه بازیکنان طبق این قانون در موقعیت قرار گرفتند، یکی از داوران برای زدن ضربه پنالتی علامت می دهد.
بازیکنی که ضربه پنالتی می زند باید توپ را به جلو بفرستد. توپ زمانی که به آن ضربه زده می شود در بازی است و به جلو حرکت می کند.
تخلفات در پنالتی
اگر بازیکنی که ضربه پنالتی را انجام می دهد، توپ را به جلو پرتاب نکند:
داوران بازی را متوقف می کنند و دستور می دهند که مسابقه با یک ضربه آزاد غیرمستقیم برای تیم مدافع شروع شود تا از نقطه پنالتی گرفته شود.
اگر در حین زدن ضربه پنالتی، توپ توسط هم تیمی بازیکنی که قبلاً شناسایی شده بود، زده شود:
داوران بازی را متوقف می کنند، او را به دلیل رفتار غیر ورزشی اخطار می دهند و دستور می دهند که مسابقه با یک ضربه آزاد غیرمستقیم برای تیم مدافع شروع شود و از نقطه پنالتی گرفته شود.
اگر داوران علامت زدن ضربه پنالتی را بدهند و قبل از اینکه توپ در بازی باشد، یکی از موارد زیر رخ می دهد:
بازیکنی از همان تیم که بازیکنی که ضربه می زند قوانین فوتسال بازی را نقض می کند:
داوران اجازه می دهند ضربه زده شود.
اگر توپ وارد دروازه شود، ضربه دوباره زده می شود.
اگر توپ وارد دروازه نشود، داوران بازی را متوقف می کنند و دستور می دهند که مسابقه با یک ضربه آزاد غیرمستقیم برای تیم مدافع شروع شود و از محلی که تخلف رخ داده است.
یکی از بازیکنان تیم مدافع قوانین فوتسال بازی را نقض می کند:
داوران اجازه می دهند ضربه زده شود
اگر توپ وارد دروازه شود، یک گل اعلام می شود، اگر توپ وارد دروازه نشود، ضربه دوباره زده می شود.
یک یا چند بازیکن از تیم مدافع و یک یا چند بازیکن از تیم مهاجم قوانین فوتسال بازی را نقض می کنند:
ضربه دوباره زده می شود
اگر بعد از زدن ضربه پنالتی:
ضربه زننده توپ را دوباره لمس می کند (به جز با دستانش) قبل از اینکه توپ را به بازیکن دیگری لمس کند:
یک ضربه آزاد غیرمستقیم به تیم مقابل داده می شود که باید از محلی که خطا رخ داده است زده شود.
قانون جدید پنالتی در فوتسال
اول چیزهای واضح یک تغییر خاص برای هواداران معمولی بسیار قابل توجه خواهد بود و آن افزایش از 3 به 5 ضربه در ضربات پنالتی است.
علاوه بر این، یک دروازه بان باید در هنگام ضربات پنالتی یک پا بالاتر از خط دروازه باشد.
قوانین پنالتی دوم فوتسال
به ضربه آزاد بدون دیوار دفاعی، پنالتی دوم میگویند. دروازه بان حداقل باید ۵ متر تا نقطه پنالتی فاصله داشته باشد و توپ در نقطه ای دور از نقطه پنالتی قرار میگیرد.
پنالتی دوم زمانی اتفاق می افتد که خطاهای یک تیم در هر نیمه به ۵ رسیده باشد.
قانون جدید پاس به عقب در فوتسال
قانون جدیدی که برای جذابتر شدن فوتسال در نظر گرفته شده، محدودیتی است که برای دروازهبانها لحاظ میشود. طبق این قانون بازیکنان یک تیم، در نیمه خودی فقط یکبار میتوانند به دروازهبان پاس به عقب بدهند.
1– قانون زمين فوتسال
زمين بازي
اندازه زمين بازي :
طول = حداقل 25 متر و حداكثر 42 متر .
عرض = حداقل 15 متر و حداكثر 25 متر .
در مسابقات بين المللي برابر است با :
طول = حداقل 38 متر و حداكثر 42 متر .
عرض = حداقل 18 متر و حداكثر 25 متر .
پهناي كليه خطوط 8 سانتيمتر است .
اندازه دايره وسط زمين 3 متر مي باشد .
فاصله نقطه پنالتي تا خط دروازه 6 متر مي باشد .
فاصله نقطه پنالتي دوم تا خط دروازه 10 متر مي باشد .
اندازه ربع دايره هاي گوشه زمين (كرنر) 25 سانتيمتر مي باشد .
اندازه دروازه ها :
فاصله بين دو تير دروازه 3 متر و ارتفاع تير افقي تا سطح زمين 2 متر است .
تذكر : ورود و خروج بازيكنان در موقع تعويض بايستي از محدوده مشخص شده انجام گيرد .
2- قانون توپ فوتسال(the ball)
جنس توپ : از چرم يا مواد مشابه مي باشد .
توپ : محيط آن حداقل 62 و حداكثر 64 سانتيمتر مي باشد .
وزن توپ : درشروع بازي نبايستي كمتر از 390 گرم و يا بيشتر از 430 گرم باشد (توپ نمره 4) . شناسايي استاندارد : هنگامي كه توپ از ارتفاع 2 متري به طرف زمين رها مي شود نبايد بيشتر از 65 سانتيمتر و كمتر از 55 سانتيمتر از زمين مسابقه جهش نمايد .
فشار توپ : 4/0 - 6/0 اتمسفر برابر با 400 تا 600 گرم بر سانتيمتر مكعب از سطح دريا باشد .
3 - قانون تعداد بازيکنان فوتسال ( players)
تعداد بازيكنان : در يك مسابقه با شركت دو تيم نبايد بيش از 5 يا كمتر از 5 بازيكن براي هر تيم باشد كه يكي از آنها دروازه بان با لباس مشخص است .
گر به دليل اخراج ، تعداد بازيكنان يك تيم به كمتر از 3 بازيكن برسد بازي بايد تعطيل شود .
1 - حداكثر بازيكن ذخيره حداكثر 7 نفر مي باشد .
2 - تعداد تعويض سيار نامحدود است حتي دروازه بان ( رنگ لباس دروازه بان متمايز از بازيكنان ) بازيكني كه تعويض ميشود مي تواند دوباره به زمين بازي برگردد .
دروازه بان ميتواند جاي خود را با ساير بازيكنان عوض نمايد ( تعويض دروازه بان بدون توقف بازي و مثل ساير بازيكنان صورت مي گيرد ) تعويضها بايد از محل مشخص شده براي هر تيم صورت پذيرد .
3 - عمل تعويض زماني خاتمه مي يابد كه بازيكن جانشين وارد زمين شود .
4 - چنانچه در جريان بازي تعويض سيار بازيكن جانشين قبل از اينكه بازيكن تعويضي كاملاً زمين را ترك كند وارد زمين شود . داور بازي را قطع ( با رعايت آوانتاژ به تيم حريف ) بازيكن تعويضي را بيرون بفرستد به بازيكن جانشين اخطار و بازي با يك ضربه آزاد غير مستقيم به نفع تيم مقابل از محل توقف توپ زده مي شود .
تذكر : اگر هنگاميكه داور بازي را متوقف كرد توپ درون محوطه جريمه بوده ضربه آزاد غير مستقيم از روي خط محوطه جريمه و نزديكترين محل به محل توقف توپ انجام مي شود .
اگر بازيكن جانشين يا بازيكن تعويضي از محلي به غير از منطقه تعويض وارد زمين بازي شده يا از زمين بازي خارج گرديده :
داور بازي را متوقف كرده به بازيكن خاطي اخطار بدهد بازي را مجددا شروع كرده با يك ضربه آزاد غير مستقيم عليه تيم خاطي از محل توپ زمانيكه بازي را متوقف كرده است .
4 - قانون وسايل بازيکنان فوتسال
( the players equipment )
وسايل بازيكن : بازيكنان نبايد چيزي بپوشند كه براي خود يا سايرين خطرناك باشد وسايل بازيكنان شامل پيراهن ورزشي - شورت - جوراب - قلم بند و كفش مخصوص فوتسال است .
استفاده از كفش براي بازيكن اجباري است - نقص اين قانون بازيكن خاطي از زمين خارج فرستاده با تكميل وسايل با اجازه داوران حتماً در هنگام توقف بازي وارد زمين شود .
شماره پيراهن بازيكنان بايد از 1 تا 15 باشد . شماره پيراهن بازيكنان بايد كاملا واضح و خوانا باشد .
جوراب بايد روي قلم بند را كاملا بپوشاند . دروازه بان ميتواند از شلوار ورزشي استفاده نمايد .
5 - قانون داور فوتسال ( the referee )
هر بازي توسط يك داور ، يك داور دوم ، يك وقت نگهدار و يك داور سوم قضاوت ميشود . براي اداره بازي يك داور اصلي يا سرداور تعيين مي گردد . قدرت او كه قانون به او تفويض نموده است از موقع ورود به محل بازي در آن واقع شده تا خروج آنجا پايان مي يابد هر مورد مرتبط با بازي نتيجه نهايي تصميم با اوست در صورت عدم حضور وقت نگهدار اين مسؤوليت به عهده اوست .
اگر بين تصميم داور و داور دوم در مورد يك خطا اختلاف نظر وجود داشته باشد تصميم و عقيده داور بايد اجرا شود .
6 - قانون کمک داوران فوتسال
كمك داور ( داور دوم ) : بايستي براي هر مسابقه تعيين شود طرف مقابل داور اصلي انجام وظيفه
مي كند همان قدرت اجرايي را دارد به جز ( همه وقايعي را كه قبل در حين يا بعد از بازي مي افتد ثبت و گزارش كند) در صورت نبودن وقت نگهدار وظيفه دارد دو دقيقه اخراجي بازيكنان و تايم يك دقيقه را محاسبه نمايد و تعويض سيار صحيح انجام گرفته است . در صورت دخالت بي مورد از جانب كمك داور ، داور اصلي بايستي او را از وظيفه آن معاف شخصي ديگري جانشين وي موضوع را گزارش كند.
تذكر: در صورت وجود اختلاف نظر بين داور اصلي و كمك داور سرداور (داور اصلي) حاكم خواهد بود .
7 - قانون وقت نگهدار فوتسال
( the time keeper,s duties )
وقت نگهدار : در خارج از بازي در امتداد خط مياني در منطقه تعويض بازيكنان قرار گيرد . وظايف او نگهداري وقت بازي 2 دقيقه اخراجي يادداشت تايم اوت ها و دادن علامت تايم اوت به داوران اعلام زمان بازي با صوت به داوران و يادداشت 5 خطاي اول هر تيم در هر نيمه كه توسط داوران اعلام شده ثبت شماره گلزنان و بازيكنان اخراجي و اخطاري و تايم اوت ها آن ها مي باشد.
يك دقيقه تايم اوت را چك كند .
دو دقيقه زمان مورد نياز براي برگشتن يك بازيكن بجاي بازيكن اخراجي را محاسبه نمايد .
پايان نيمه اول ، پايان مسابقه ، پايان 2 زمان وقت اضافه و پايان تايم اوت را با صوت خود وعلائم ارائه شده به داوران نشان دهد .
تايم اوت هاي انجام شده توسط تيمها را در تابلو نشان دهد .
تعداد 5 خطاي اوليه توسط هر تيم در هر نيمه از زمان بازي را در تابلو نشان داده و علامت دهد .
وظايف داور سوم ( the third referees duties ) :
داور سوم به وقت نگهدار كمك ميكند تا تعداد خطاهاي انجام شده ( 5 خطاي اوليه ) در هر نيمه را ثبت مينمايد .
هر توقف در بازي و دلايل توقفها را ثبت ميكند .
شماره بازيكنان زننده گل را ثبت مي كند .
شماره و نام بازيكنان اخطاري واخراجي را ثبت ميكند .
هر گونه اطلاعات مورد نياز در فرم مسابقه را ثبت ميكند .
در صورت بروز هرگونه آسيب ديدگي احتمالي براي داور و داور دوم ، داور سوم جايگزين آنها
مي شود .
8 - قانون مدت بازی فوتسال
( the duration of the match )
مدت بازي : مدت بازي دو وقت 20 دقيقه اي و زمان بين دو نيمه استراحت 15 دقيقه اي مي باشد .
هر تيم مي تواند در هر نيمه يك تايم درخواست كند ( در بازي هاي حذفي در وقت اضافي تايم اوت وجود ندارد ) .
براي ضربه پنالتي و ضربات آزاد بدون ديوار دفاعي ( پنالتي دوم 5 خطا ) به اندازه زدن ضربات مذكور در پايان وقت به زمان بازي اضافه ميشود .
در بازيهايي كه بايستي نتيجه مشخص شود در صورتيكه بعد از پايان وقت قانوني نتيجه بازي مساوي باشد از دو وقت اضافه 5 دقيقه اي استفاده مي شود .
در طي دو وقت اضافه 5 دقيقه اي هيچگونه تايم اوتي به تيمها داده نميشود .
9 - قانون شروع بازی فوتسال
شروع بازي : برنده قرعه اختيار انتخاب زمين و بازنده قرعه ضربه شروع بازي را مي زند . ضربه شروع به داخل زمين حريف با علامت داور اصلي خواهد بود كه فاصله بازيكن مقابل با توپ 3 متر خواهد بود . از ضربه شروع مستقيماً گل به دست نمي آيد .
دراپ بال روش ديگري براي شروع بازي است .
زمانيكه به هر دليلي كه در قانون پيش بيني نشده شما بازي را متوقف نموده ايد بايستي بازي را با دراپ بال مجدداً شروع نمائيد .
هنگاميكه توپ درون محوطه جريمه ميباشد و داور بازي را متوقف مينمايد دراپ بال بايستي از روي خط محوطه جريمه انجام شود نه داخل محوطه جريمه .
10 - قانون توپ داخل و خارج فوتسال
توپ در بازي و خارج از بازي : وقتي توپ خارج از بازي به طور كامل از خط طولي يا عرضي چه از هوا و زمين گذشته باشد . برخورد توپ به سقف سالن اوت اعلام شده و ادامه آن روي خط طولي نزديكتر مي باشد كه توسط حريف زده مي شود .
11 - قانون گل فوتسال
روش به دست آمدن گل : تمام توپ از خط دروازه بين تيرهاي عمودي و افقي عبور كرده به شرطي كه بازيكن مهاجم توپ را با دست يا بازو و پرتاب حمل يا هل نداده باشد .
12 - قانون خطاهای فوتسال
خطاها و رفتارهاي ناشايست :
هرگاه بازيكني سهواً يا از روي بي احتياطي يا نيروي نامتعادل يا بيش از اندازه 11 خطاي زير را مرتكب شود يك ضربه آزاد مستقيم - يك ضربه پنالتي- به نفع تيم مقابل ( اگر داخل محوطه جريمه باشد ) گرفته مي شود :
1 - لگد زدن . 2- پشت پا زدن .3 - پريدن روي حريف . 4 - تنه شديد و خطرناك . 5 - تنه از پشت به حريف . 6 - تف انداختن . 7 - زدن حريف . 8 - گرفتن حريف . 9 - هل دادن حريف . 10 - با شانه به حريف حمله كردن . 11 - تكل كردن .
هر گونه خطايي كه به نفع تيم مهاجم و درون محوطه جريمه تيم مدافع ( خاطي ) صورت پذيرد ضربه آزاد از روي خط محوطه جريمه كه نزديكترين منطقه به محل وقوع خطا درون محوطه جريمه است زده ميشود اما هر گاه خطا درون محوطه جريمه تيم مدافع و به نفع تيم مدافع صورت پذيرد بازيكنان تيم مدافع ميتوانند از درون محوطه جريمه خودي خطا را بزنند و موقعي توپ در بازي است كه بعد از ضربه خوردن يا رها شدن توسط دروازه بان از محوطه جريمه خارج شود .
هفت خطاي منجر به اخطار : 1 - مرتكب رفتار غير ورزشي . 2- با گفتار و كردار به تصميم داور اعتراض نمايد . 3- مكرراً قوانين بازي را نقص نمايد . 4- شروع مجدد بازي را به تأخير اندازد . 5- هنگام شروع مجدد بازي ، ضربه آزاد و ضربه كرنر فاصله لازم رعايت نكند . 6- بدون اجازه داور وارد زمين شود . 7- بدون اجازه داور زمين را ترك كند .
هفت خطاي منجر به اخراج : 1- مرتكب خطاي شديد بازي شود . 2- مرتكب برخورد با زننده شود . 3- روي حريف يا هر فرد ديگر تف بيندازد . 4- عمداً با دست زدن به توپ ، حريف را از يك گل يا موقعيت گل محروم نمايد . 5- موقعيت آشكار گل حريف به سمت دروازه در داخل پيشروي با خطاي آزاد مستقيم سلب نمايد . 6- كلمات توهين آميز بر زبان بياورد . 7- در يك مسابقه اخطار دوم بگيرد .
بازيكن اخراج شده حق ورود مجدد به بازي و يا حتي نشستن روي نيمكت بازيكنان ذخيره را ندارد .
تذكر مهم : بازيكني كه اخراج مي گردد توسط داور بازي حتماً بايد به رختكن هدايت شود و بعد از 2 دقيقه تيم مي تواند بازيكن ديگر جايگزين نمايد . مگر اينكه قبل از اتمام 2 دقيقه گلي به ثمر برسد.
در صورت اخراج بازيكن :
اگر 5 بازيكن در مقابل 4 بازيكن بازي ميكنند و تيمي كه داراي بيشترين تعداد بازيكن است گلي به ثمر برساند تيم 4 نفره ميتواند يك نفر به تيم خود اضافه نمايد .
اگر هر دو تيم با 4 بازيكن بازي ميكنند و گلي به ثمر ميرسد بازيكني به تيمها اضافه نخواهد شد .
اگر 5 بازيكن بر عليه 4 بازيكن يا 4 بازيكن بر عليه 3 بازيكن بازي ميكنند و تيمي كه تعداد بيشتري بازيكن دارد گل به ثمر ميرساند تيمي كه كمترين تعداد بازيكن را دارد ميتواند يك نفر به بازيكنان خود اضافه نمايد .
اگر هر دو تيم با 3 بازيكن بازي مي كنند و گلي به ثمر ميرسد هر دو تيم نميتوانند بازيكني را اضافه نمايند .
اگر تيمي كه گل زده يك نفر از تيم مقابل بازيكن كمتر دارد بازي با همان تعداد ادامه مي يابد و تيم زننده گل نميتواند بازيكني را اضافه نمايد .
13 - قانون ضربه آزاد فوتسال
ضربه آزاد : تحت عنوان دو دسته ضربه آزاد مستقيم و ضربه آزاد غير مستقيم مي باشد . در ضربه آزاد مستقيم مي توان مستقيماً به حريف گل زد . اگر دروازه بان در هنگام پرتاب توپ بيش از 4 ثانيه وقت تلف نمايد با يك ضربه آزادغير مستقيم جريمه ميشود . ( از روي خط محوطه جريمه )
دروازه بان نمي تواند بعد از رها كردن توپ و خارج شدن آن از محوطه جريمه براي با ر دوم با توپ بازي نمايد در اين صورت از جايي كه براي بار دوم با توپ بازي كرده با يك ضربه آزاد غير مستقيم جريمه مي شود .
توپ پرتاب شده توسط دروازه بان (goal clearance ) كه درنيمه تيم خودي به بازيكنان همدسته اش مي رسد بايد وارد نيمه زمين تيم حريف شود يا با بازيكنان حريف برخورد نمايد كه بازيكنان همدسته بتوانند آنرا با سر ، سينه يا پا به دروازه بان خودي پاس بدهد در غير اين صورت با يك ضربه آزاد غير مستقيم از جايي كه دروازه بان توپ را از بازيكنان همدسته اش دريافت نموده جريمه ميشوند .
14 - قانون خطاهای جمع شده فوتسال
خطاهاي جمع شده : در صورتي كه خطاهاي يك تيم در هر نيمه به 5 رسيده ( از خطاهاي 11 گانه آزاد مستقيم ) ، ( كليه خطاها قانون 12 ) از آن به بعد اگر يكي از خطاي قانون 12 را مرتكب شود خطاي ششم يك ضربه آزاد مستقيم ( از نقطه پنالتي دوم ) يا محل وقوع خطا ( اگر محل خطا بين نقطه پنالتي دوم و دروازده حريف باشد ) بدون تشكيل ديوار دفاعي به صورت مستقيم زده مي شود . مهاجمين و مدافعين بايد فاصله 5 متر را رعايت كنند . ( خط فرضي نقطه پنالتي فاصله رعايت گردد ) .
وقتي ضربه آزاد بدون ديوار دفاعي ( پنالتي دوم ) زده شد . هيچ بازيكني نميتواند توپ را لمس نمايد مگر اينكه بوسيله دروازه بان لمس شوديا بعد از برخورد با تيرهاي عمودي وافقي دروازه به زمين بازي برگردد يا توپ زمين بازي را ترك نمايد .
در ضربات پنالتي و ضربه آزاد بدون ديوار دفاعي ( پنالتي دوم ) بازيكن زننده ضربه بايستي مشخص شود .
در ضربه آزاد بدون ديوار دفاعي ( پنالتي دوم ) دروازه بان حداقل بايد 5 متر تا نقطه پنالتي فاصله داشته باشد .
تذكر : اگر خطاي ششم عقبتر از نقطه پنالتي دوم بود ، مستقيم به نقطه پنالتي دوم منتقل شده ضربه زده مي شود ( حق پاس دادن را ندارد ) .
15 - قانون پنالتی فوتسال
ضربه پنالتي : از نقطه پنالتي زده مي شود . زننده ضربه بايد مشخص باشد . ضربه حتماً بايد به طرف جلو ( دروازه حريف ) زده شود .
اما در ضربه پنالتي دروازه بان بايستي روي خط دروازه باشد .
16- قانون اوت فوتسال
ضربه اوت : ضربه به داخل ( kickin )
روشي براي شروع مجدد بازي است .
هرگاه تمام توپ از خط طولي چه از روي زمين چه از هوا بگذرد توپ بايداز محلي كه خارج شد توسط تيم مقابل با پا به داخل زمين زده شود . زننده ضربه توپ ساكن روي خط طولي يا خارج از زمين خط طولي باشد .
وضعيت توپ در ضربه اوت ( kickin ) : توپ بايد روي خط طولي زمين ، خط تماس
( touch line ) ثابت باشد . مي توان توپ را به هر جهتي زد .
بازيكنان تيم مقابل حداقل 5 متر از محله ضربه بايد فاصله داشته باشد .
به محض ضربه زدن به توپ ، توپ در بازي است . از ضربه اوت نمي توان مستقيم گل زد .
اگر زننده ضربه اوت بيش از 4 ثانيه وقت تلف نمايد ضربه اوت به تيم حريف داده ميشود .
17 - قانون پرتاب اوت دروازه پرتاب فوتسال
پرتاب توپ توسط دروازه بان ( goal clearance ) :
روشي ديگر براي شروع مجدد بازي است .
پرتاب اوت دروازه پرتاب : پرتاب اوت دروازه مادامي در بازي است كه توپ توسط دروازه بان با دست بيرون از محوطه جريمه قرار گيرد . پرتاب اوت دروازه خطاي 4 ثانيه ندارد . برگشت اوت دروازه دوباره به دروازه بان توسط مدافع ( با دست لمس كردن يا كنترل ) يك ضربه آزاد غير مستقيم از محل 6 متري انجام مي گيرد .
در هنگام پرتاب توپ توسط دروازه بان تمامي بازيكنان حريف بايستي خارج از محوطه جريمه باشند . به محض خروج توپ از محوطه جريمه توپ در بازي است . با پرتاب اوت دروازه نمي توان مستقيم گل زد .
18- قانون کرنر فوتسال
ضربه كرنر : از ضربه كرنر مي توان مستقيم گل زد .خطاي 4 ثانيه دارد ، اگر ضربه كرنر به طور صحيح زده نشود ضربه تكرار خواهد شد . در موقع زدن خطاها توپ بايد ساكن باشد .
كليه خطاهاي اتفاق افتاده در نيمه دوم بازي در2 وقت اضافه بازي محاسبه خواهند شد .
بعد از پايان دو وقت قانوني بازي براي مشخص شدن نتيجه بازي از دو وقت اضافه 5 دقيقه ای استفاده مي شود . در صورتيكه بعد از پايان دو وقت اضافه 5 دقيقه اي نيز نتيجه بازي مساوي باشد براي مشخص شدن برنده بازي اعمال زير انجام مي شود :
داور دروازه اي را كه بايد ضربات پنالتي به طرف آن زده شود را مشخص مي نمايد .
داور بين دو كاپيتان تيم سکه مي اندازد .برنده سكه مشخص مي نمايد كه تيم او اولين ضربه را خواهد زد يا تيم حريف .
هر تيم 5 ضربه پنالتي ميزند در صورتيكه بعد از 5 ضربه نتيجه مساوي باشد يكنفر يكنفر زدن ضربات ادامه مي يا بد . تا يك تيم بتواند به برتري برسد .
در هنگام ضربات پنالتي بازيكنان داخل زمين مي توانند جاي خود را با دروازه بان عوض نمايند .
در هنگام ضربات پنالتي فقط مقامات رسمي ( داوران ) و بازيكنان ثابت تيمها ( 5 نفر ) ميتواند درون زمين بازي باشند .
هميشه برنده قرعه سكه صاحب زمين بازي يا زننده پنالتي يا انتخاب رنگ پيراهن مي باشد . يمي مي تواند تايم استراحت بگيرد كه صاحب توپ باشد مثل ضربه كرنر ، پرتاب اوت ، . . . .
دروازه بان مي تواند در زمين حريف بيش از 4 ثانيه بازي كند . دروازه بان نمي تواند در جريان بازي مستقيم توپ را با دست وارد دروازه حريف كند (از روي هوا)، جز اينكه توپ قبل از ورود به دروازه حريف به زمين بازي برخورد كند که گل قبول است . پاس عقب مادامي محسوب مي شود كه توپ از ضربه مچ پا به پايين زده شود ( فقط از ناحيه كفش ) .
تیم های برتر جهان در این رشته: ایران برزیل اسپانیا ایتالیا روسیه اوکراین آرژانتین .