پرس در فوتبال
پرس يكي از مهترين قسمت هاي فوتبال ميباشد كه اگر در طول بازي به درستي انجام شود(درستي انجام پرس=تمرين زياد اين تاكتيك در تمرينات)به جرات ميتوان گفت كه ميتوان اكثر موقعيت هاي تيم حريف را گرفت.
نحوه ي انجام كار:
البته همه بازيكنان بايد براي انجام اين تاكتيك هماهنگ باشند.
-فشار اوردن به بازيكن صاحب توپ
-كنترل ديگر بازيكنان براي جلوگيري از پاس دادن به انها
وقتي به بازيكن صاحب توپ فشار مي اوريم چند حالت پيش مي ايد:
-اول اينكه او هر چه زودتر بايد تصميم گيري كند
زودتر تصميم گرفتن=كاهش تمركز و شتاب زدگي ودر نتيجه يا بايد پاس بدهد يا شوت كند(مجبور به پاس بلند شود)
از آثاري كه از پرس به دست مي ايد اين است كه تيم مقابل به احتمال زياد به پاس هاي بلند رو بياره.
چگونه يك تيم از پرس فرار كنه؟
-بازيكنان سرعتي
-دايناميك بودن بازيكنان(دائما جابجا شدن)كه نيروي زيادي مي طلبه كه اينجا نقش تمرينات،نحوه ي تمرينات و... در انجام اين تاكتيك موثرند.
پرس کردن در فوتبال
برخی اصول اولیه برای ایجاد پرسینگ
ـ كل تیم در منطقه دفاعی كه برای شروع پرسینگ انتخاب شده است برتری عددی به وجود می آورند.
ـ ایده و هدف این است كه تیم حریف را در سرعت پایین نگاه داشته و ان ها را به منطقه ای كه امكان بهتری برای انجام پرسینگ وجود دارد هدایت كنند.
ـ مهار كردن بازیكن حریف ، اورا زیر فشار گذاشتن ، اورا وادار به اشتباه كردن و شركت در نبردهای تن به تن
ـ هنگامی كه تیم پرسینگ را شروع كرد باید با جدیت و تلاش و با استفاده از روحیه تهاجمی توپ را بدست آورند.
ـ جلوگیری از پاس های هدف دار و رو به عقب به لیبرو و یا دروازه بان توسط حریف تا فرصت فرار از منطقه پرسینگ فراهم نشود.
سه نوع بازی تحت فشار ( پرسینگ )
1 ـ پرسینگ در منطقه میانی
2 ـ پرسینگ در منطقه حمله
3 ـ پرسینگ در منطقه دفاعی
انواع پرس در فوتبال
همانطور که ذکر شد از نظر مورد اجرا پرسینگ سه بخش دارد.
1- پرس توپ:معنای پرس توپ یعنی اینکه صرف نظر از اینکه در کدام محدوده زمین هستیم نسبت به استراتژی فوتبال(که خود دنیایی مطلب دارد.)باید هر بازیکن صاحب توپ از حریف را مورد فشار قرار دهیم و او را وادار به اشتباه کنیم که یا توپ را تصاحب کنیم یا مانع از این شویم که بازیکن صاحب توپ راه درستی را انتخاب کند.هدف اصلی پرس توپ این است که ازصاحب توپ قدرت انتخاب درست و تفکر صحیح را بگیریم ودر یک کلام او را وادار به اشتباه کنیم.زمانی که حریف در یک سوم دفاعی خودش مستقر است و تیم ما هم به گل احتیاج دارد بهترین جا برای اجرای این شیوه است.در پرس توپ مهمترین عملکرد مربوط به بازیکن صاحب توپ و نزدیکترین بازیکن تیم دفاع است.
2-پرس مهره(بازیکن):اگر پرس توپ موفقی داشته باشیم بالطبع نتیجه ای که در پی است بالا رفتن ضریب اشتباهات بازیکنان حریف است و اصطلاحا تیم حریف شکننده می شود اینجاست که باید علاوه بر اینکه بازیکن صاحب توپ را بیش از پیش تحت فشار می گذاریم باید راههای پاس او را هم با یارگیری صحیح و اصولی ببندیم.اولی ترین یارگیریها هم بازیکنانی از حریف هستند که در صورت تملک توپ این قدرت را داشته باشند که با پاس دادن یا شوت زدن خطری را روی دروازه ما ایجاد کنند یا به راحتی بتوانند از فشار و بهتر بگوییم حصاری که برایشان ساخته ایم بگریزند.پرس مهره در ادامه راه پرس توپ سنگ بنای تمامی پرسهاست ومادامیکه این دو کنارهم باشندموفقیت در دستان شماست...
ذکر این نکته ضروریست که پرسینگ انرژی گیر ترین تاکتیک فوتبال است و در سطح بالا ترین فوتبالها نداریم که بیش از 5 دقیقه در هر نیمه شدت پرسینگ در کل بازی بالای 80درصد باشد.(البته پرسینگ می تواند در دقایق زیادی از بازی ولی با شدت بسیار پایینتر مثلا 15درصد حاکم باشد.).
3-پرس فضا:در یک بازی پرسینگ اگر دو عامل اصلی توپ و مهره به خوبی تحت فشار قرار بگیرند اینجاست که حریف سعی می کند با فضاسازی از راه های نظیر (اورلپ.اینترلپ.تیک آور.پاسهای ضربدری.پاس تودر.پاس عمقی.به عرض کشیدن بازی.فریب و...)راهی برای فرار از فشار بیابد و راه مقابله با این فرار این است که با استقرار یک آرایش دفاعی منطقی و اصولی و با پر کردن فضاهای خالی و خطر ناک حریف را کلافه کنیم تا به همان هدف اصلی پرس که به اشتباه انداختن حریف بود برسیم.
مراحل پرس
پرس و ایده های تاکتیکی ـ تکنیکی مربوطه
عملکرد دفاع چهار نفره
اتو پرس
مراحل پرس
هدایت توپ به کنارهای زمین
حمله به نفر صاحب توپ توسط نفر اول در زاویه مناسب
انتقال نفرات هافبک و حمله در جهت محدود نمودن فضای نزدیک به توپ
تصاحب یا قطع پاس در منطقه فشار
تصاحب توپ سوم در صورت پاس بلند
بالا آمدن خط دفاع در صورت عدم امکان ارسال پاس بلند توسط بازیکن صاحب توپ حریف
پرس و ایدهای تکنیکی تاکتیکی مربوطه
موارد انفرادی
قطع توپ (دیدن توپ و حریف همزمان)
نحوه حمله به توپ (رفتار فعال و عدم خروج از بازی) بدون خطا
هدایت توپ به زاویه مناسب
تعقیب توپ با 3 استارت پی در پی
عدم خطا
موارد تاکتیکی
فشردگی در طول و عرض در هر خط و کل تیم (30 الی 40 متر)
جلوگیری از پاس بلند با محدود کردن فضا و نفرات نزدیک به توپ
انواع پرس در مناطق مخلف و زوایای آن در چپ و راست
نقش مدافعان و هافبکهای کناری
قطع توپ
هر بازیکن باید به گونه ای نزدیک بازیکن حریف و در جریان بازی قرار گیرد تا ضمن دیدن توپ بین توپ و دروازه قرار گرقته و امکان قطع توپ را قبل رسیدن به یار حریف، داشته باشد.
قطع توپ یکی از مهمترین اقدامات فردی بازیکنان است که می تواند ناگهان تیم را از حالت دفع به حمله ببرد. عمل قطع توپ بخصوص برای مدافعان بسیار مهم و حیاتی است و نیازمند زمان بندی صحیح و قدرت پیشبینی بازی است.
نحوه حمله به توپ
بازیکنان بعنوان جزئی از تیم موظف هستند به صورت فردی تمام تلاش خود را در جهت موفقیت تیم انجام دهند. نحوه عملکرد فردی بازیکنان بر روی دیگر بازیکنان تیم نیز تاثیر گذار است. چنانچه بازیکنی با عملکرد صحیح و جنگندگی کافی به توپ و نفر صاحب توپ حمله نماید بقیه تیم را نیز تحریک به چنین عملکردی می نماید و برعکس عملکرد ضعیف منجر به تسری آن به دیگر بازیکنان میگردد.
همچنین یکی از مهمترین عوامل در این دفاع عدم انجام خطا است. اقدام به خطا منجر به قطع جریان بازی و هدر رفتن تلاش تیم و انرژی صرف شده برای تصاحب توپ می گردد.
تعقیب توپ با 3 استارت پی در پی
هر بازیکن موظف است تا سه استارت پی در پی به تعقیب توپ بپردازد و در این را به دیگر نفرات فکر ننماید. تعقیب توپ تا سومین استارت به باعث تحت فشار قرار گرفتن نفر صاحب توپ شده و اگر اینکار جمعی انجام شود قطعا توپ در همان منطقه مجددا تصاحب خواهد شد .
جلوگیری از ارسال پاس بلند
هنگامی که تیم با انجام عمل پرس فضا را محدود می نماید بازیکن صاحب توپ حریف باید به گونه ای تحت فشار باشد تا احتمال هرگونه پاس بلند از وی سلب گردد. هر گونه تعلل در این عمل از طرف بازیکنان خطوط جلویی تیم منجر به یکی از حالتهای زیر میگردد که در این حالت احتمال در یافت گل افزایش می یابد
اخلال در نزدیک شدن خط دفاع به خط میانی و در نتیجه عدم فشردگی و ایجاد فضای خالی برای استفاده حریف
در دسترس قرار گرفتن فضای پشت خط دفاع برای حریف هنگام بالا آمدن خط دفاع
در هر دو حالت نفر صاحب توپ بعلت تحت فشار نبودن امکان ارسال توپ به هر دو فضا را دارا میباشد .
نقش مدافعان و هافبکهای کناری در پرس
مدافع کناری نزدیک به توپ
مدافع کناری دور از توپ
هافبک کناری دور از توپ
دفاع در مقابل تعویض جهت بازی
قطع توپ
تاخیر (فنا نشدن) و ایجاد برتری عددی
اتو پرس
اتوپرس در اوت ها
اتوپرس در حرکت رو به عقب حریف به دروازه با توپ
اتوپرس در پاس عقب حریف به دروازبان
اتوپرس در اوت ها
در برخی از مناطق زمین پس از به اوت رفتن توپ تیم مدافع در بهترین شرایط برای انجام عمل پرس و بازپس گیری توپ قرار می گیرد. این عمل حتی در زمانی که تیم از نظر نتیجه جلو میباشد نیز صدق میکند چرا که میتواند منجر به اتلاف وقت گردد.
تیمها توصیه میشوند که هنگام بازی جوانمردانه نیز توپ را در این نواحی به اوت بفرستند .
اتوپرس در حرکت رو به عقب حریف به دروازه با توپ
در صورت حرکت رو به عقب بازیکن حریف به سمت توپ یا با توپ ، بخصوص در کناره های زمین امکان عمل پرس برای تیم میسر می شود.
معمولا این عمل منجر به پاس به عقب از سوی بازیکن تحت فشار میگردد.
اتوپرس در پاس عقب حریف به دروازبان
یکی دیگر از موارد اتو پرس هنگامی است که یکی از بازیکنان حریف به دروازبان پاس میدهد در این حالت تیم می تواند با تحت فشار گذاردن دروازبان و محدود کردن فضا مجددا توپ را از طریق قطع توپ یا به اوت زدن دروازبان بدست آورد .
تمرین پرس در فوتبال
در این بخش قصد داریم 4 تمرین برتر پرس در فوتبال را بررسی کنیم.
تمرين ۱ : ۳ × 6 زميني با مساحت ۱۵ × 20 متر ترسيم ميكنيم ، بازيكنان را به سه گروه سه نفره تقسيم ميكنيم . دو گروه با بازيكنان هم سعي در نگه داشتن توپ دارند و يك گروه نيز بايد به دنبال توپ گيري باشد . گروه مدافع به محض توپ گيري از مهره هر گروه ، با تيم مالك توپي كه ، توپ را لو نداده است سعي در حفظ توپ ميكند و بدين ترتيب تمرين جريان دارد .
تمرين ۲ : ۶ × 6 دو تيم شش نفره كه هر تيم سعي در حفظ توپ دارند . وجود هفت دروازه هم براي اين است كه بازيكن مالك توپ براي پاس به بازيكن هم تيمي بايد با پاس از درون هر دروازه به بازيكن هم دسته توپ را برساند يا از ميان دروازه عبور كند و سپس توپ را به هم تيمي واگذار كند . نكات مربيگري : تيم مدافع بايد تيم مهاجم را تحت فشار قرار دهد تيم مدافع بايد خطوط عبور توپ از دروازه ها را ببندند
تمرين ۳ : ۵ × 4 + 1 زمين را به دو قسمت تقسيم ميكنيم و هر تيم را داراي پنج بازيكن ميكنيم و هر زمين را به يك گروه اختصاص ميدهيم . گروه پنج نفره در داخل يك نيمه سعي در حفظ توپ دارند و چهار نفر از تيم مدافع براي توپ گيري در زمين گروه پنج نفره سعي بر توپ گيري دارند و يك بازيكن از تيم مدافع داخل زمين خودي مي ايستد تا هر وقت چهار بازيكن هم تيمي توپ گيري كردند توپ را به او واگذار كنند و پس از آمدن چهار بازيكن به داخل محوطه خودي ، مالكيت توپ را حفظ كنند و اينبار تيمي كه مهاجم بود ، با چهار بازيكن به داخل زمين حريف مي آيد و يك بازيكن هم در زمين خودي مي ماند و اين عمل متقابلا انجام ميشود . نكات مربيگري : تمرين پي در پي انجام شود و هيچ مكثي در تمرين ايجاد نشود . تيم مهاجم در صورت لو دادن توپ مي بايست از زمين خود دفاع را شروع كنند و نگذارند توپ به زمين حريف انتقال داده شود .
تمرين ۴ : ۶ × 6 به همراه دروازه بانان يك نيمه را به سه قسمت تقسيم بندي ميكنيم و بازيكنان را به دو دسته ۶ نفره همراه با يك دروازه بان براي هر تيم جدا ميكنيم . تيم مدافع در دونيمه زمين خودي مشغول به دفاع ميشود به گونه اي كه در هر نيمه ۳ بازيكن قرار ميگيرد و نميتواند براي توپ گيري وارد زمين تيم مهاجم شود . تيم مهاجم نيز با دو بازيكن در زمين خود كه بدون دردسر ميتوانند بازيسازي كنند ، سه بازيكن در ميانه زمين و يك بازيكن در يك سوم تيم مدافع جايگيري ميكنند . نكات مربيگري : تشويق و ترغيب بازيكنان به همكاري با يكديگر تشويق بازيكنان به شوت زني بازي سازي صحيح در نيمه تيم خودي