به این نکته توجه کرد که همیشه در یک بازی، یک تکنیک تکرار نمی شود یعنی ممکن است توپ زمینی با ارتفاع داشته باشد یا… و تکنیک ها همیشه با توجه به شرایط بازی متفاوتند و تغییر می کنند. این که در بازی تشخیص دهید از چه تکنیکی استفاده کنید، نیاز به اجرای تمریناتی دارید که باید در شرایط واقعی بازی، شبیه سازی با طراحی شوند. با این نوع تمرینات دروازه بان را مجبور می کنید تا خود را با توجه به شرایط بازی که دائما در حال تغییر است همسان کند و یاد بگیرد که کدام تکنیک مناسب است و باید استفاده شود.
از مهمترین تکنیکهای یک دروازه بان فوتسال می توان به موارد زیر اشاره کرد:
گاردگیری (حالت آماده)
الف- دریافت توپ و مهار شوتها:
- دریافت توپ های زمینی (تکنیک پایه کراس)
- لگ سیو (دریافت توپ های زمینی نزدیک بدن)
- دریافت توپ های هوایی (تکنیک دبلیو W )
- |مشت کردن یا دفع توپ
ب- شیرجه زدن
- شیرجه زمینی
- شیرجه، بلند (هوایی)
ج- اسپلیت ( با انداختن)
د – تکنیک تک به تک
- کوپ
- کراس
- اسلاید (سری)
ح- پخش توپ
- با دست
- با پا
و- جابجایی و جایگیری (زاویه بندی)

اهمیت بیومکانیک در توسعه دروازه بانان فوتسال
بالاتر بپر، سریع تر بدو و در کوتاه ترین زمان ممکن بیشترین حرکت های دفاعی را اجرا کن. در هر سطحی از ورزش، هدف اصلی همیشه یکسان است: غلبه بر محدودیت های خود. اگر چه بهینه سازی عملکرد ورزشی نتیجه ترکیبی از عوامل متنوع مانند شرکای ژنتیکی و عاطفی است، اما نمی توان انکار کرد که به دست آوردن حداکثر در آمد بستگی زیادی به توسعه استراتژی های آموزشی ای دارد که قادر به افزایش مهارت ها و توانایی های درگیر در عملکرد هستند.
همراه با رشته های دیگر، بیومکانیک ابزاری ضروری برای تعیین اصولی است که قادر به حمایت از برنامه ریزی و اجرای یک برنامه آموزشی ورزشی هستند. گرایش روزافزون به عمومیت دادن به تمرینات فیزیکی و ورزش پیامد نامطلوبی هم داشته است: افزایش صدمات.
از نظر بسیاری از متخصصان، مجموع بارهای تولید شده از طریق حرکت محتمل ترین علت جراحت های وخیمی هستند که بر دستگاه محرک تأثیر می گذارند. مربی به کمک بیومکانیک میتواند از استراتژی هایی استفاده کند که امکان انتخاب حرکت های مناسب و ایمن را برای توسعه مهارت ها و توانایی های فیزیکی فراهم می کند. در هنگام مشارکت در ورزش، بهینه سازی حرکات و ایمنی نقشی کلیدی را ایفا می کنند.
به دنبال اجرای کامل حرکات ورزشی به بهینه سازی عملکرد ورزشی ختم میشود. فرآهم آوردن این امکان که این عملکرد بدون به خطر انداختن جامعیت ورزشی ورزشکار به دست آید، شرطی ضروری برای طولانی شدن مشارکت ورزشی ورزشکار است.
از این اظهارات، می توانیم به اهمیت بهینه سازی رفتارهای حرکتی یک دروازه بان فوتسال پی ببریم. در ادامه مطلب تکنیکهایی را که می توان روی آنها کار کرد و نحوه جلوگیری از خطاهای احتمالی هنگام اجرای آنها، را نشان خواهیم داد

تکنیک های دروازه بانی فوتسال
هیچ دروازه بانی هرگز دوست ندارد به مچ دست، انگشتان، آرنج، لگن یا همه آن ها آسیب برساند؟ به منظور توسعه ظرفیت تکنیکی این ورزشکاران، ما باید در مورد این موضوع که آسیب به دروازه بان نرسد فکر کنیم، زیرا علاوه بر عملکرد، باید ورزشکاران را با کمترین احتمال آسیب دیدگی توانمند کنیم.
وقتی در مورد پیشرفت تکنیکی صحبت می کنیم، از حرکت فراتر می رویم، باید در مورد بهینه سازی عملکرد فکر کنیم، هر چه باشد دروازه بان مستقیما علیه تیم رقیب، توپ و زمین عمل می کند. به این ترتیب، در نظر گرفتن طبقه بندی رفتارهای حرکتی اهمیت دارد، زیرا هنگام اجرای فعالیت های بازی، امنیت بیشتری به همراه خواهند داشت.
برای توضیح فرآیند یادگیری، باید مبانی روانشناختی و عصبی فیزیولوژیکی حرکات یادگیری را درک کرد. فقط به این صورت است که قادر خواهیم بود بدانیم که دانش آموز یا ورزشکار ما چگونه از حالت ناشناخته به حالت در یک حرکت خاص حرکت می کند. برای اینکه یک فعالیت حرکتی توسط یک فرد فرا گرفته شود، تقسیم این فرایند در سه مرحله اتفاق می افتد:
فاز قبل از حرکت: آماده سازی عمل با ایجاد یک برنامه حرکتی (تجسم عمل)؛
فاز حرکت: اجرای برنامه های حرکتی. در اینجا دانش آموز چیزهایی را تجربه می کند که قبلا فقط در ذهنش بوده اند؛
مرحله پس از حرکت: فهم حرکت؛ دانش آموز قضاوت می کند که آیا آنچه را که آموخته است انجام داده است یا نه. اگر در حرکت خود خطایی پیدا کنید، می توانید یک فرآیند حرکتی جدید ایجاد کنید.
حافظه برای همه فرآیندهای یادگیری و سازگاری ضروری است؛ زیرا دانش آموز تنها در صورتی رفتار خود را تغییر می دهد که اطلاعات جدیدی را که دریافت کرده است با مدل های قدیمی که از قبل با خود آورده است مقایسه کند، و متعاقبا یک طرح جدید در ذهن خود ایجاد کند.
ضروری است که رفتار حرکتی مورد نظر را به طور مداوم تکرار کنید، زیرا یادگیری با تکنیک حرکتی، چیزی بیش از مقید کردن اتصالات سیناپسی ای نیست که سیستم های عصبی را به بافت جدیدی القا می کنند که مختص آن حرکت هست.
تعریف و تمجید و عدم این دو، استرس یادگیری و توجه به عنوان تقویت کننده های مثبت و منفی یادگیری حرکتی ظاهر می شوند، از همین رو از لحاظ فنی اهمیت دارند.
این عناصر، با تحریک یا بازداری، توسعه فرایندهای ترکیبی ساخته شده توسط سیستم عصبی دانش آموز را تحت تاثیر قرار می دهند.
بنابراین، مربیان باید توجه زیادی به تعریف و تمجید داشته باشند، زیرا استفاده از آنها در فرمولهای بیوشیمیایی بدن دانش آموز تغییر ایجاد می کند و باعث می شود او نوعی از رفتار را بپذیرد.
مربی باید بلافاصله به دانش آموز آموزش دهد تا مؤثرترین و بهینه ترین تکنیک حرکتی را برای به انجام رساندن وظایف انجام دهد و سپس اجازه دهد هر ورزشکار سبک شخصی خودش را اعمال کند. در این مرحله، مربی ورزشکار را بر اساس تکنیک فردی خودش اصلاح می کند.
فرایند یادگیری تکنیکی باید بدون وقفه و طولانی در یک جلسه آموزشی ادامه یابد، در غیر این صورت ممکن است اثربخشی آموزش کاهش پیدا کند.
برای شکل گیری یک ورزشکار با مهارت های فنی زیاد، ابتدا باید ورزشکار فاکتورهای بدنی خود را برای عملکرد بهتر افزایش دهد.
عوامل زیر دلایلی هستند که ورزشکار را در تحول تکنیکی خود دچار رکود و یا حتی پس رفت میکنند؟؟
اطلاعات بیش از حد یا اورکوچینگ : به علت اطلاعات کلامی بیش از حد یا اورکوچینگ ، ممکن است «پس رفت حسگر حرکتی» رخ دهد. راه جلوگیری از این امر کاهش اطلاعات کلامی و مکث به اندازه کافی برای جزئیات است.
خستگی بیش از حد: دستورالعمل فنی بیش از حد به همراه تمرین فیزیکی شدید می تواند «پس رفت حرکتی خستگی» را تولید کند. راه پیشگیری از آن کنترل سطوح شدت تمرین فیزیکی و فنی است. –
کمبود اطلاعات: دانش آموز یک پروژه حرکتی کاذب تولید می کند؛ او نمی فهمد چه چیزی درست است و بنابراین نمی تواند اصلاحات و دستورالعمل های دیگر را درک کند. راه پیشگیری از آن، کنترل درک دانش آموزان از هر یک از نکات جدید فراگرفته شده و پرسیدن سؤالاتی است که سبب ظهور شک و تردید می شود.
فقدان انگیزه: توجه ناکافی، فقدان اراده در ونی. راه پیشگیری از آن می تواند آموزش کافی، جامع و تحریک آمیز باشد. کمبود شایستگی: اگر دانش آموز برای این نوع آموزش به اندازه کافی بالغ نیست یا اگر به لحاظ جسمی خوب نیست، یادگیری تکنیک مختل خواهد شد. راه پیشگیری از آن، بهبود شرایط جسمانی و استفاده از دستورالعمل های سازگار با سطح توسعه ورزشکار است.
آموزش دروازه بانی فوتسال :نگاهی به تکنیکهای پایه دروازه بانی
در ادامه نگاهی داریم به 7 تکنیک پایه دروازه بانی در فوتسال ما هر کدام از تکنیک ها را به ترتیب یادگیری – آموزش – تمرین فهرست می کنیم:
حالت آماده یا گاردگیری
این حالت ممکن است یک تکنیک خاص نباشد، اما به همه حرکتها کمک خواهد کرد و پایه ای است که هر دروازه بان نیاز دارد. با نیاز به حرکات سریع، گارد گیری به دلیل گسترش سه گانه (مچ پا – زانو – لگن) تا حد زیادی واکنش را تسهیل می کند. عدم استفاده از گارد گیری باعث کاهش قدرت در اثر عدم هماهنگی حرکت خواهد شد.


خطاهای رایج در گاردگیری
خم کردن بیش از حد کمر به پایین، پایین آوردن تنه (از دست دادن زاویه یا میدان دید)؛

– باز نگه داشتن زانوها (از دست دادن گسترش سه گانه)
– بالا بردن بیش از حد دست ها (کاهش سرعت دستها).

دریافت W
برای بسیاری از مربیان دروازه بانی، دانستن چگونگی گرفتن دستها، مبنایی برای توسعه هر تکنیک در آینده است. بنابراین، همیشه این اولین تکنیکی است که آموزش داده می شود. هر زمانی که توپ بین ارتفاع سینه و به سمت بالا شوت می شود دروازه بان از این حالت دست باید استفاده کند. به منظور اصلاح خطاهای متوالی این تکنیک، فکر کردیم که موقعیت دستان در زمان دریافت را تغییر دهیم و شروع به استفاده از حالتی کردیم که انگشت شست در آن شکل W را ایجاد می کنند. به شکل زیر نگاه کنید و این مثلث ایجاد شده با انگشتان را ایجاد نمیکند.

خطاهای رایج در دریافت
گرفتن توپ با سر انگشتان (خطر شکستگی)؛
آرنج ها خیلی دور هستند ( توپ را جا نمی دهند)؛
آرنج های باز شده (عدم جذب ضربه توپ)؛

– خم بودن بیش از حد آرنج (تاثیر توپ بر روی بدن).

تکینک پایه (کراس)
تکنیک کراس تکنیک دیگری است که هر دروازه بان باید هنگام شروع یاد بگیرد. اجرای خوب این حرکت پایه, برای جلوگیری از عبور نکردن توپ از بین پاها بسیار مهم است. برای انجام این کار، هنگام انجام این تکنیک پایه، همیشه زانو و دستان را در نزدیکی مچ پا قرار دهید و انگشتان دست را به سمت پایین بکشید. هنگام دریافت توپ، مهم است که از زمین به عنوان یک حامی سوم برای پرهیز از برگشت توپ استفاده کنید.

خطاهای رایج در تکنیک پایه کراس
دور بودن زانو از مچ پا دیگر؛

گرفتن توپ از بالا (خطر شکستگی)؛

زانوی خیلی نزدیک (کاهش دامنه و مشکل جای پا)؛

دریافت توپ های هوایی
تکنیک دریافت توپ های هوایی شبیه تکنیک دریافت W میباشد با این تفاوت که همراه با پرش به صورت دو پایا تک پا است. در این حالت دستها بصورت W می باشد و آرنج زاویهی ۹۰ درجه می گیرد. دروازه بان در این تکنیک توپ را باید روبروی پیشانی خود و جلوتر از بدن و هنگام دریافت توپ، توپ را در بالاترین نقطه یا به اصطلاح در اوج دریافت کند. برای اجرا این تکنیک دو نوع نحوه پریدن وجود دارد :
۱- پریدن با دو پا و به صورت ثابت که در این نوع دروازه بان ثابت است و درجا پرش نموده و توپ را دریافت می کند.

۲- در نوع دوم دروازه بان به صورت سه گام یاتک گام به سمت توپ رفته و یک پای خود را از زانو به سمت شکم خود نزدیک می کند و پرش را انجام می دهد، این کار پا را داخل بدن آوردن باعث حفاظت از دروازه بان می شود. در این شیوه، نکته ی اصلی و مهم، هماهنگی و زمان بندی دروازه بان برای پریدن، گام برداشتن برای دریافت توپ می باشد. شایان ذکر است در این مدل دروازه بانان می توانند در ارتفاع بالاتر، توپ را دریافت کنند.

خطاهای رایج در دریافت توپهای هوایی:
خطاهای رایج در دریافت W
عدم دریافت توپ در ارتفاع

عدم هماهنگی و زمانبندی در خروج از دروازه

تکنیک مشت کردن
زمانی اتفاق می افتد که توپ در ارتفاع می باشد و توسط تیم حریف ارسال می شود. این تکنیک در فوتسال نسبت به فوتبال کمتر استفاده می شود ولی یک دروازه بان باید این تکنیک را یاد داشته باشد. مشت کردن به دو صورت دو دستی و تک دست می باشد.
مشت کردن دو دست بدین صورت است که ابتدا دروازه بان دو دست خود را مشت کرده و به هم می چسباند، آرنج های خود را خم نموده و از داخل سینه، دست را باز نموده و به زیر توپ ضربه می زند. محل اثابت توپ باید بین هر دو دست باشد و توپ را به منطقه امن هدایت کند.
مشت کردن با یک دست، شبیه به مشت کردن با دو دست است و فقط تفاوت در این است که با یک دست به توپ ضربه وارد می شود.

خطاهای رایج در مشت کردن دو دست
– باز بودن دو دست و عدم کنار هم بودن دو دست

– جلو یا عقب بودن دو دست (یک دست جلو و یک دست عقب تر)

– عذم وارد کردن ضربه به توپ ( نگه داشتن مچدست )

– عدم ضربه زدن به زیر توپ
– عدم باز نشدن آرنج هنگام ضربه زدن
شیرجه زمینی (افتادن به پهلو)
این تکنیک با توجه به اینک به طور گسترده ای استفاده می شود بسیار مهم است، بنابراین بهبود مکانیک این تکنیک برای جلوگیری از آسیب و بهینه سازی عملکرد ضروری است. علاوه بر این، این تکنیک برای توسعه شیرجه های متوسط و بلند هم مهم و هم به آنها کمک میکند.
کلا آمورش آموزش شیرجه دروازه بانی فوتسال یکی از موارد مهم در آموزش دروازه بانی در فوتسال است.
برای انجام شیرجه زمینی با ارتفاع کم، شما باید تعدادی از حرکات اندام بالایی و پایینی را هماهنگ کنید، – مرکز نیرو را به سمت جهت شیرجه تغییر دهید؛ با پایی که نزدیک به توپ است یک گام رو بجلو برداشته بدن را به سمت زمین نزدیک کرده و با دو دست به استقبال توپ رفته، و به سمت توپ پرش نموده دست نزدیک به توپ در پشت توپ قرار میگیرد و دست دیگر بالای توپ و اقدام به گرفتن توپ میکنید به منظور ایجاد عدم نفوذ توپ از زمین به عنوان پشتیبان سوم استفاده کنید، و در آخر با پهلو روی زمین سر بخورید.

خطاهای رایج در شیرجه زمینی
بالا بردن پا در هنگام فرود (گرایش بدن به بلند شدن)؛
فرود آمدن با لگن (خطر آسیب)؛

فرود با آرنج خمیده (خطر آسیب)؛

قرار دادن دست ها به صورت موازی (بلند شدن دشوار).

شیرجه متوسط و بلند
ما تصمیم گرفتیم شیرجه های متوسط و مرتفع را یکی کنیم، زیرا آنها عملا یکسان هستند. چیزی که تغییر می کند ارتفاع توپ است، اما تا آنجا که به تکنیک مربوط می شود، آنها یکسان هستند و منطقی را دنبال می کنند که بسیار مشابه شیرجه کم ارتفاع است. می توانیم پای تکیه گاه را به عنوان تفاوت بزرگی بین شیرجه کم ارتفاع وشیرجه متوسط و مرتفع شناسایی کنیم.
در شیرجه متوسط و مرتفع سمتی که شیرجه اجرا میشود باید نیروی حرکتی لازم برای دروازه بان برای رسیدن به توپ را تولید کند. یادگیری شیرجه کم ارتفاع قبل از آموزش شیرجه متوسط و مرتفع نیز در فرایند یادگیری بسیار مهم است زیرا خطر آسیب رسیدن به دروازه بان کاهش می یابد. اگر هنگام شیرجه فرود به خوبی اجرا نشود، قسمتهایی از بدن درد میگیرند، مانند – تاج قدامی لگنی، استخوان برجسته ران و آرنج

خطاهای رایج شیرجه های بلند و متوسط
– فشار با پای مخالف شیرجه (تمایل بدن به فرود)؛
– سقوط با لگن (خطر آسیب)؛
– سقوط با آرنج خم (خطر آسیب)|
– قرار دادن دست ها به صورت موازی (باعث می شود که تکیه گاه دشوار شود)
اسپلیت ( پا انداختن)
با افزایش دینامیک و سرعت در فوتسال، اسپلیت در برزیل به یک حرکت پر کاربرد تبدیل شد. این تکنیک تا حد زیادی شیرجه های کم ارتفاع را تسهیل می کند زمانی که توپ نزدیک بدن است. این تکنیک درست مانند شیرجه با دست، مهم است که دفع توپ با توجه به فضای حمله به طرفین باشد. برای عملکرد خوب، مهم است که ورزشکار مکانی و زمان واکنش خوبی داشته باشد.
خطاهای رایج
– جهت دادن به توپ در دفاع (خطر بازگشت دوباره)؛
– تولید نیروی حرکتی با پای دفاع از دست دادن زمان توپ)
– دفاع با روی پا یا با استفاده از کف پا (خطر گل خوردن)؛

اجازه دادن به عقب رفتن بدن (بازگشت به موقعیت سخت می شود)؛

کف کفش را که دفاع می کند روی زمین قرار دادن (قفل کردن حرکت).

تکنیکهای مهار تک به تک دروازهبان فوتسال
حالت تک به تک به حالتی گفته می شود که دروازه بان فوتسال مستقیما با بازیکن صاحب توپ روبرومیشود و هیچ دفاع دیگری در جریان بازی حضور ندارد.
این حالت به خاطر شرایط بازی فوتسال یعنی محدودیت فضا و سرعت بالای بازی خیلی زیاد اتفاق می افتد در نتیجه این موارد از مهمترین تکنیکهای کار دروازه بان است و باید زمان زیادی را به تمرین این مهارتها صرف شود.
در شرایط تک به تک دروازه بان باید ابتدا راه حرکت مهاجم را سد کرده و فضای حرکت و ضربه رنی او را محدود کند. از تکنیک کوپ کردن برای این امر استفاده می کنیم
خروج یک در مقابل یک (کوپ)
ساده ترین موقعیت در بازی برای مهاجمین وضعیت یک در مقابل یک با دروازه بان است که بسیار تکرار می گردد. برای توسعه این تکنیک خروج، زاویه بندی مناسب و جابجایی ضروری ترین اصل است. حرکت اولیه پس از خروج از دروازه و قرارگیری در زاویه و فاصله مناسب از مهاجم، حرکتی موسوم به کوپ یا کپ است. (COPE در زبان انگلیسی به معنای مقابله) با ایستادن در شرایط کوپ، دروازه بان آمادگی لازم را دارد تا حرکت بعد را بر اساس عمل مهاجم اجرا نماید.

در این حالت دروازه بان تمامی اصول دفاع یک در مقابل یک را رعایت می کند و با پایین آوردن تکیه گاه و متمایل کردن مهاجم به سمت ضعیف و یا خط اوت، عرصه را بر او تنگ می نماید و در نهایت با ایجاد شوک منتظر عمل مهاجم مانده تا عکس العمل مناسب را ارائه دهد. این عکس العمل می تواند یکی از موارد زیر باشد:
- تکنیک پایه یا همان کراس
- تکنیک سری (دو زانو)
- تکل توپ
تکنیک کراس
این تکنیک برای حداکثر کاهش پیچیدگی در بازی وضعیت یک در مقابل یک با دروازه بان است. برای توسعه این تکنیک خروج و جابجایی ضروری ترین اصل است. حرکت شبیه تکنیک پایه کراس است، اما بازوها در کنار بدن قرار دارند و کف دستان رو به جلو است.

خطاهای رایج تکنیک خروج از دروازه
– پاها بسیار باز، زانو دور از مچ پا؛

– بازوهای باز

– حرکت دست ها به جلو (کاهش واکنش).

تکنیک سری ( دو زانو)
تکنیک سری (دو زانو)، زمانی قابل اجراست که توپ در اختیار مهاجم نیست و در فاصله برابر بین دروازه بان و مهاجم قرار دارد و با انجام این تکنیک و کاهش فاصله، امکان ایجاد فضا و ضربه زنی مناسب از مهاجم گرفته می شود

در اجرای این تکنیک آن چه مهم هست عبارتند از:
حفظ تعادل بر روی هر دو زانو
-نگهداشتن دستها در کنار بدن برای دفع شوت های ناگهانی استفاده از تکنیک بدن باز OPEN BODY برای اشغال فضای بیشتر از مهاجم
– اجرای تکنیک در زمانی که توپ از اختیار مهاجم خارج است (عدم امکان دریبل برای مهاجم)

خطاهای رایج سری
عدم حفظ تعادل بر روی هر دو زانو

عدم باز شدن پاها از یکدیگر

اجرا با چشم بسته و جلوگیری از چرخش بدن و صورت به طرفین ( ترس از توپ )

تکل توپ:
این نوع عکس العمل زمانی انجام می شود که توپ به دروازه بان نزدیک تر است تا مهاجم و دروازه بان با اجرای این تکنیک توپ را از محوطه خطر دور می کند.
تکنیکهای پخش توپ
این روزها دروازه بانها بجز وظایف دفاعی و مراقبت از دروازه در حمله و بازیسازی هم نقش مهمی دارد. یکی از مهمترین بخشهای شرکت دروازه بان در حمله تکنیکهای پخش توپ است. یک دروازه بان باید قابلیت پخش توپ با دست و پا را داشته باشد در ادامه این دومورد را بررسی خواهیم کرد:
پخش توپ با دست:
یکی از تکنیکهای خیلی مهم برای یک دروازه بان مدرن تکنیک پخش توپ با دست است. این تکنیک را می توان اولین مرحله انتقال تیم از دفاع به حمله دانست. در تکنیک پخش توپ با دست سرعت و دقت کار دروازه بان اهمیت زیادی دارد.
این تکنیک به سه روش انجام می شود:
1-پرتاب بولینگی ( زمینی به فاصله نزدیک)
از این پرتاب برای ارسال توپ به مصافتهای نزدیک استفاده می شود. معمولا در این پرتابهای توپ در سطح زمین حرکت می کند برای درک صحیح این پرتاب به عکسهای زیر دقت کنید.


پرتاب متوسط
از این پرتاب برای ارسال توپ به مصافتهای دورتر نسبت به پرتاب قبلی در ارتفاع بیشتری انجام میشود. نمونه از این پرتاب را در عکس زیر می توانید ببینید.

پرتاب بلند
از این پرتاب برای ارسال توپ به مسافتهای دور مثلا روی دروازه حریف استفاده می شود. نحوه انجام این پرتاب را در عکس زیر می توانید ببینید.

برای اجرا این پرتاب با دست مراحل زیر را دنبال کنید:
اولین کار نحوه درست گرفتن توپ است و اصرار به این که دروازه بان فقط با یک دست توپ را بگیرد و از دست بعدی برای پشتیبانی استفاده نکند. با کار اجرا سریع تر انجام خواهد گرفت.
گام بعدی، دقت در دیدن برای فاصله های کوتاه (۵ تا ۱۰ متر)، به طور دقیق، همان چیزی است که ما دنبال آن هستیم و این که با تکنیک خوب و بدون تاثیر در دقت، به آن دست پیدا کنیم به طوری که هنگام گرفتن توپ توسط دروازه بان، باید توپ را در عمق و در فضای حرکت بازیکن یا در فضای خالی برای بازیکن، با دقت بالا، ارسال کند.
زمانی که شما به توپ تسلط پیدا کردید باید ارتباطی با کسانی که شرایطی را که در قسمت قبلی گفته شده است (یعنی در فضای خالی و عمق و…) از طریق محرکها ( بصری و شنوایی) برقرار کنید و با تکنیک پرتاب توپ خوب در شرایط بازی قرارشان دهید.
پخش توپ با پا
با توجه به موقعیت خاص دروازه بان در دروازه نیاز به انجام تمرینات خاص برای بهبود عملکرد وی می باشد. بسیاری از مربیان امروزی تمرکز بر روی فاکتورهای رفلکسی، جاگیری، هماهنگی و چابکی را برای دروازه بان خود بهبود می بخشند و این عمل به طور کامل درست است زیرا این فاکتورها بخشی از توسعه علمکرد دروازه بان می باشد اما نیاز ضروری دیگری که این پست وجود دارد و آن بازی با پا است.
با پیشرفت بازی با پای دروازه بان، ما می توانیم در بازی استراتژی هایی را طراحی یا پیدا کنیم که دروازه بان در آن نقش اصلی داشته باشد تا بتواند
تیم را از فشار بیرون بیاورد. ما هم چنین می توانیم از دروازه بان به عنوان یک بازیکن در سیستم پاور پلی در صورتی که سطح بالایی در بازی با پا داشته باشد، استفاده نماییم. بنابراین ما نیاز به یک بازیکن برای تغییر در سیستم پاور پلی نخواهیم داشت.
این وظیفه به مراحل بالاتر و حرفه ای تر سوق پیدا نخواهد کرد بلکه به راحتی قابل انطباق با تمام سنین، رده ها و سطوح تغییر ساختار عناصر بازی است. نوع توپ و ویژگیهای این فاصله ها اهداف و…..
خطاهای رایج در تکنیک های شروع مجدد چه با دست و چه باپا تقریبا مشابه هم بوده و از قرار ذیل هستند
– وضعیت نامناسب و عدم تعادل بدن: بدین معنی که در هنگام شروع مجدد بدن کاملا به سمت بازیکن دریافت کننده نبوده و در نتیجه، برای ارسال با دقت، تعادل کافی وجود ندارد. در نظر داشته باشید که برخی مواقع و در سطح پیشرفته دروازه بانان از شرایط فریب در پاس استفاده می کنند که نیاز به تمرین فراوان و تجربه به سزایی دارد و در سطوح پایین تر توصیه نمی گردد.
– استقرار نامناسب پاها: چنان چه در تکنیک پاس برای کلیهی بازیکنان ذکر می شود، نحوه ی استقرار پاها برای پاس های متفاوت چه با پا و حتی با دست تغییر می کند، برای مثال در پاس بغل پا، پای تکیه گاه باید در فاصله مناسبی از توپ قرار گرفته (یک کف دست و نه جلوتر باشد و نه عقب تر و جهت پا در جهت ارسال پاس خواهد بود، یعنی نوک پا مانند پیکان مسیر پاس را مشخص می نماید. هر گونه تغییر در این وضعیت می تواند شرایط پاس را دشوارتر کرده و منجر به خطا در پاس گردد. برای شروع های مجدد نیز این موارد رعایت می شود و پاهامی باید مسیر پاس را مشخص نموده در فاصله مناسبی از هم قرار گرفته تا بدن تعادل داشته و پاس با دقت کافی ارسال گردد.
– در تکنیک پرتاب، برای مثال در پرتابهای بولینگی، بدن کاملا به صورت متعادل بر رو پای جلو خم شده و توپ بر روی زمین غلطانده می شود، عدم خم شدن کافی و پرتاب توپ از سطح بالاتر، عدم تعادل بدن در هنگام پرتاب و نحوه حرکت دادن دست از بالا و عدم دوران کامل باعث می گردد توپ در شرایط مناسبی به بازیکن هم تیمی نرسد و کنترل آن برایشان سخت تر گردد.
دقت داشته باشید که در کلیه تکنیک های شروع مجدد، چه شروع بازی با توپ اوت و چه در جریان بازی، با دست و یا با پا، تکنیکی کامل است که با انتخاب بازیکن صحیح و ارسال صحیح تر توب، شرایطی مدیا گردد که بازیکن با کمترین ضرب ممکن بتواند تکلیف توپ را مشخص نماید، به عنوان نمونه؛ بتواند با یک کنترل صحیح و بلافاصله، پاسی مناسب هم تیمی خود را در شرایط کار تاکتیکی و یا تکنیکی متناسب قرار دهد
جابجایی و جاگیری
یکی دیگر از تکنیکهای موثر و ضروری برای یک دروازه بان فوتسال جابجایی و جایگیری مناسب است. مهمترین مولفه این تکنیک زاویه بندی است. در ادامه با این تکنیک ضروری آشنا می شویم
زاویه بندی
زاویه بندی یکی از موارد و جنبه های مهم در دروازه بانی فوتسال است. اگر دروازه بان زاویه بندی درست و اصولی را فرا بگیرد، بسیاری از مشکلات وی حل خواهد شد. متاسفانه با توجه به عدم آگاهی و عدم آموزش صحیح توسط مربیان دروازه بان، بسیاری از دروازه بان های ماچه در فوتسال و چه در فوتبال و چه آقا و خانم، با مشکل روبرو هستند.
ما در این قسمت قصد داریم زاویه بندی را به شیوه خاص آموزش دهیم. امیدورایم که با این آموزش که ما در این قسمت قرار دادیم مشکلات در این بخش حل شود.
نکاتی که در زاویه بندی مهم و بایست رعایت شوند، این ها هستند
– دروازه بان همیشه باید از خط دروازه فاصله داشته باشد و روی خط دروازه قرار نگیرد، این فاصله با توجه به قد دروازه بان متغایر است ولی حداقل یک تا یک و نیم متر جلوتر از دروازه برای دروازه بانان بلند قامت توصیه می شود.
– نحوهی حرکت دروازه بان، از سمت یک تیر به سمت تیر دیگر مانند قوس محوطه جریمه می باشد و همیشه این قوس را باید رعایت کند ( حرکت D شکل ) مانند شکل زیر

-دروازه بان همیشه باید روبروی توپ قرار بگیرد این روبروی توپ قرار گرفتن مستلزم این است که قوس بزند و همیشه توپ، بدن وی را به دو قسمت مساوی تقسیم کند. (بر روی خط توپ قرار داشتن)
– وضعیت بدن دروازه بان به صورت گارد متوسط است و پاها عرض شانه باز سر و سینه صاف و رو به جلو و هنگام ضربه حریف روی پنجه پا نکته ای که در این قسمت وجود دارد این است که گارد با توجه به موقعیت توپ تغییر خواهد کرد، یعنی وقتی توپ به محوطه جریمه نزدیک می شود؛ پاها بازتر شده ولی سر و سینه کاملا بالا و خم نمی شود. دلیل این که پاها باز می شود این است که با توجه به این که هر چه بازیکن حریف به محوطه نزدیک می شود، احتمال شوتهای ناگهانی و نوک پا وجود دارد و امکان گرفتن باشیرجه برای دروازه بان مهیا نمی باشد و باید از طریق اسپلیت (پا انداختن) اقدام به گرفتن توپ نماید.
– نگاه دروازه بان همیشه باید به توپ باشد و با توجه به جابجایی توپ جابجا شود، این امر باید همواره اجرا گردد نه تنها زمانی که توپ در اختیار تیم حریف قرار دارد، بلکه زمانی که تیم خودی نیز مالک توپ شده است، باید اجرا شود.
آموزش زاویه بندی دروازه بان فوتسال
ما به وسیله کمک آموزشی یک کش (فیتونی) به متراژ ۱۵ تا ۲۰ من این مبحث را آموزش می دهیم؛ بدین صورت که ابتدا یک سر کش را به یک تیر دروازه و سر دیگر را به تیر دیگر آن، وصل می کنیم مانند تصویر شماره ۱

دروازه بان با توجه به تصویر شماره ۲ باید در وسط دروازه قرار بگیرد:

همان طور که در تصویر شماره ۲ می بیند دروازه بان دقیقا در اوسط دروازه و روبروی توپ قرار گرفته است ولی هنوز زاویه ی او باز است برای این که زاویه خود را ببندد نیاز به این است که از خط دروازه جدا شده و به سمت جلو گام بردارد. که در تصویر شماره ۳ این کار انجام شده و به صورت خط چین زاویه تنگ شده مشخص شده است.

حال اگر توپ در سمت چپ یا راست قرا بگیرد، دروازه بان با توجه به موقعیت توپ قوس می زند و روبروی توپ قرار می گیرد و زاویه خود را می بندد. در تصاویر شماره ۴ و ۵ در صفحه ی بعد، این موقعیت را مشاهده می کنید.


با توجه به آموزش های داده شده فوق به کمک این روش شما می توانید زاویه بندی را آموزش دهید. نکته ی مهمی در این جا وجود دارد که هر چه بازیکن حریف به سمت دروازه نزدیک می شود و وارد محوطه جریمه می شود دروازه بان نیز باید از خط دروازه جدا شده و به سمت توپ رفته تا کاملا زاویه بسته شود.
خطا های رایج در زاویه بندی
عدم استفاده از گارد مناسب
چسبیدن به خط دروازه
روبروی توپ قرار نگرفتن
قوس نزدن هنگام جابه جایی ( حرکت روی خط زاست )
نتیجه نهایی
وقتی از یادگیری حرکتی صحبت می کنیم، نمی توانیم رفتار حرکتی را از کار فاصله دهیم. از آنجایی که ماهیت فوتسال غیر قابل پیش بینی است، مهم است که از طریق فعالیت هایی که شرایط بازی را شبیه سازی می کنند بر روی تصمیم گیری دروازه بانان کار کنیم.
بهبود ظرفیت فنی دروازه بان فوتسال بدون استفاده از تکنیک در حل مشکلات، به معنی کاهش دادن ورزشکار به اجرای یک حرکت تکراری است. مقید کردن آنها برای شناسایی پاسخ حرکتی مناسب برای هر وضعیت، کلید شکل دادن به دروازه بانان با هوش تر است.
دروازه بانانی که با توجه به یک روش فعال آموزش دیده اند قادر هستند ظرفیت موفقیت را افزایش بدهند، همچنین می توانند رفتارهای حرکتی را خود کار کنند، و اقدامات خود را با صرف انرژی و زمان کمتری اجرا کنند. در نتیجه، سطح اطمینان ورزشکار برای رسیدن به اهداف افزایش می یابد.
تمرین دروازه بانی فوتسال
دروازه بان ها در فوتسال باید تمرینات مختلف و ویژه ای را انجام دهند تمریناتی که می تواند در دسته بندی های مختلفی قرار گیرد :
- تمرینات استقامتی و بدنسازی
- تمرینات چابکی
- تمرینات تکنیکی
- تمرینات افزایش تمرکز حواس
آموزش دروازه بانی فوتسال پنالتی
بهتر است دروازه بان برخی نکات را در هنگام دروازه بانی مدنظر قرار دهد تا بتواند به عنوان یک دروازه بان حرفه ای فعالیت کند :
1 ـ بهتر است در هنگام ضربات پنالتی ، دروازه بان به پای تکیه گاه بازیکن توجه کند . این عمل می تواند در تشخیص مسیر توپ ، بسیار کمک کند.
2 ـ بیشترین فشار روانی به بازکنی که در حال زدن پنالتی وارد می شود و احتمال اشتباه بازیکن بالاست لذا می توان با انجام حرکاتی ، تمرکز بازیکن را بهم زد.
3- بهتر است دروازه بان تا لحظه آخر ، حرکت نکند و منتظر تصمیم بازیکن باشد.
4- توجه به زاویه نگاه بازیکن می تواند در جهت تشخیص مسیر توپ کمک کند.
5- در مورد بازیکن های حرفه ای ، می تواند با تحلیل سابقه پنالتی هایی که بازیکن زده در جهت تشخیص مسیر توپ اقدام کرد.
6- یکی از تکنیک هایی که می تواند توسط دروازه بان بکار گرفته شود تکنیک فریب است که می تواند با نشان دادن مسیر توپ به بازیکن ، او را در جهت ضربه به آن سمت ترغیب کرد.
تکنیک های دروازه بانی فوتسال
دروازه بان ها در فوتسال در جهت کنترل توپ از تکنیک های مختلفی استفاده می کنند که در اینجا قصد داریم برخی از مهمترین آن ها را بررسی کنیم .
- تکنیک کراس ( کپ کردن یا خیمه زدن ) : این تکنیک هنگامی کاربرد دارد که بازیکن در موقعیت تک به تک با دروازه بان قرار می گیرد و دروازه بان به صورتی که زاویه ضربه بازیکن را ببندد جای می گیرد.
- تکنیک پا انداختن : می تواند در مواقعی مورد استفاده قرار گیرد که دروازه بان از منطقه هدف دور است می تواند از پای خود در جهت عکس العمل سریعتر استفاده کند.
آموزش پرتاب دست دروازه بان فوتسال
پرتاب دست یکی از مهمترین شروع مجددها در فوتسال می باشد که می تواند به عنوان یک تاکتیک ضدحمله مورد استفاده قرار گیرد و به همین دلیل مورد توجه مربیان فوتسال می باشد.
دروازه بان باید در پرتاب دست دقت کند که توپ به نحوی ارسال گردد که بازیکن به راحتی قابلیت کنترل توپ را داشته باشد.
آموزش دروازه بانی فوتسال در باشگاه توفیق با حسین سوییزی
باشگاه توفیق با بهره گیری از مربی های با سابقه و حرفه ای در سطح بین المللی و رده های سنی مختلف ، آمادگی ارائه آموزش به شما عزیزان مشتاق می باشد
دانلود مقاله آموزش دروازه بانی
برای دانلود مقاله اینجا کلیک نمایید.
روش W
بهترین و موثر ترین تکنیک برای گرفتن توپهایی بلند و در ارتفاع به وسیله ضربه سر یا شوت که به دروزاه شلیک شده W به صورت حرکت دستها
در این روش کف دست ها و انگشت های سبابه و انگشت های شست هر دو دست , پشت توپ را به شکل W در برمی گیرد .
لازم است تا دروازه بان انگشتان خود را باز نگه دارد و دو انگشت شست اش باید به فاصله ۲ الی ۵ سانتیمتر از یکدیگر قرار بگیرد .
از آنجایی که روشهای زیادی برای شوت کردن وجود دارد لذا دروازه بان باید روی توپ و نوع شوت آن تمرکز کافی داشته باشد .
نکته : برای اینکه گلر بتواند توپی را که می گیرد ببینید ، می بایست دستانش را به خولب جلوی بنش قرار دهد ( مانند تصویر بالا )
اگر توپی با ضرب زیاد در راستای بدن دروازه بان شلیک شود لازم است همراه با انجام این حرکت دستهای نوآموز را با زاویه ۴۵ درجه به سوی زمین جهت دهید ، تا توپ در جلوی دروازه بان زمین بخورد و با حرکت بعدی توپ را مهار یا دفع کند .
تمرینات دروازه بانی فوتسال
در این بخش به چند نکته مهم در مورد دروازه بانی در فوتسال و فوتبال می پردازیم.
1- جایگیری : شامل قابلیت ایجاد زاویه,آگاهی در استقرار نسبت به وضعیت های مختلف توپ,جایگیری در موقعیت های مختلف هنگام ضربات ایستگاهی,تجربه
2- عکس العمل : به ترتیب شامل : 1-سرعت 2-سرعت تحلیل 3-سرعت تصمیم گیری 4-سرعت واکنش
۳-پیش بینی : شامل قابلیت پیش بینی در وضیت های مختلف بازی , قابلیت بازیخوانی , آگاهی از مهارت حریفان , تجربه
4- خروج : شامل خروج برای مهار سانتر های ارسالی از جناحین , مهار توپ های بلند بر مبنای درک و هوش و پوشش پشت مدافعان
5- قابلیت شیرجه و مهار توپ : شامل تکنیک مهار توپ های زمینی , قابلیت مهار توپ های بلند بر مبنای تکنیک - تکنیک شیرجه
6- مهارت در شروع بازی : شامل شروع بازی با پا , شروع بازی با دست و مهارت شروع حمله
7- مهارت تاکتیکی : شامل پوشش , بازیسازی ضد حمله , بردن بازی به مناطق مورد نظر تدابیر تیمی
8- ارتباط : شامل هماهنگی با خط دفاع , ارتباط با همبازیان , ارتباط با مهاجمین , فرماندهی دیوار دفاعی در هنگام زدن ضربات ایستگاهی
9- قدرت روانی : شامل مصمم بودن , شجاعت , جسارت , اعتماد به نفس , انگیزه , روحیه برتری جویی , خونسردی و تمرکز , قدرت هدایت و رهبری , تجربه
10- قابلیت مقابله با شرایط یک در مفابل یک : شامل :1-حرکت به سمت مهاجم پا به توپ 2-تشخیص زاویه مناسب , 3- مهارت در زمان بندی و زمان گیری 4- شجاعت در موقعیت 5- تجربه
۱- کنترل شخصی و تيمی
۲-کنترل وجای گيری مناسب درهرشرايطی
۳-داشتن تکنيک لازم جهت دريافت توپ
۴-تصميم گيری مناسب جهت خروج ياعدم خروج ازدروازه
یک دروازه بان همواره باید ازویژگی های خاصی برخوردارباشد :
موقعی که توپ به سوی سینه شلیک شود انگشتان یک درازه بان باید به صورت W پشت توپ قرار بگیرد در غیر این صورت تو از دست گلر خارج شده و وارد دروازه می شود.
در زمانی که توپ به نیم تنه ی پایین بدن شلیک میشود یک گلر باید توپ را به صورت M انگشتایش پشت توپ قرار بگیرد.
یک دروازه بان همواره باید ازویژگی های خاصی برخوردارباشد :
۹-داشتن سرعت خوب
۱۰-دفاع یا سرعت عمل انفجاری در منطقه جریمه
۱۱-قدرت هدایت و رهبری در پشت مدافعین به عنوان سوییپر یا جمع کننده
۱۲-داشتن سرعت عمل جهت راه انداختن ضد حمله
یک دروازه بان همواره باید ازویژگی های خاصی برخوردارباشد :
۱۳-قدرت تک به تک شدن با حریفان وتوپ هایی که سانتر می شود.
۱۴-شجاع ونترس تادر موقع ضروری عکس العمل لازم را نشان دهد وتیم خود را رهبری کند وتمام افکارش
همواره در بازی باشد تا بتواند از هیاهوی تماشا چیان خود را مصون کند.
وقتی که توپ لو می رود....
۱- دادن آگاهی لازم به بازیکنان تیم همراه با آرامش.
۲-به تمام زمین نگاه کردنواز موقعیت حریف آگاهی کامل داشتن. جلوگیری از اشتباه تیم خود.
۳-دروازه بان همیشه باید ۱۰۰٪ تمرکزش در زمین باشدو این وظیفه ی مربی هست.
نکته ی بسیار مهم و اساسی:
دروازه بان باید صحبت کردن با دفاع را طوری انجام دهد که به تیم خود هوشیاری کامل بدهدو هیچوقت در حال عصبانیت با دفاع صحبت نکند.
اعتماد کردن مربی به دروازه بان...
اگر یک مربی دروازه بان اطمینان را کم کم به دروازه بان بدهد دروازهبان روز به روز بهتر وساخته تر خواهد شد. واگر اطمینان کمتری بدهد بازدهی کمی دارد.و این کار در بازی تیم تاثیر به سزایی دارد......
پنالتی جریمه ای برای نوعی قانون شكنی است كه بر طبق آن برای لحظاتی ورزش گروهی فوتبال به ورزش انفرادی تبدیل می شود. لحظاتی از رویارویی حداقل ده تماشگر از هر دو طرف . پنالتی معمولا با اعتراض همراه است اما رویا و امید خلق می كند و نهایتا ثمره ان شادی برای یك طرف و افسوس برای طرف دیگر است. در جریان پنالتی زدن دو بازیكن با هدف فریب و شكست یكدیگر بطور مستقیم رودروقرار می گیرند. تمام امتیازها به نفع كسی است كه ضربه را می زند و دیگری وظیفه اش مهار توپ است و امتیازی برای از دست دادن ندارد. یك پنالتی كه با قدرت و هدف گیری كامل زده شود غیر قابل مهار است.
مهمترین نكاتی كه دروازه بان باید بدان توجه داشته باشد
1 ـ دروازه بان باید به زانوی پای تكیه گاه پنالتی زن دقت كند چرا كه از این طریق می توان مسیر توپ را حدس زد.
2 ـ فشار روانی : بازیكنی كه پنالتی می زند احساس مسئولیتی سنگین و در عین حال ترس از اشتباه را در خود دارد.
3 ـ حداكثر خودداری : دروازه بان نباید تا آخرین لحظه ممكن حركت كند تا عامل ایجاد تردید و اشتباه حریف شود.
4 ـ دقت به نگاه پنالتی زن : اگر پنالتی زن تنها به یك سوی دروازه خیره شده است به احتمال بسیار زیاد در جهت مخالف آن ضربه خواهد زد.
5 ـ شناخت از حریف : این امر كمك می كند تا دروازه بان با چگونگی شیوه پنالتی زدن بازیكن مقابل آشنا و امكان بیشتری برای مهار توپ داشته باشد.
6 ـ فریب : یكی از حقه هایی كه برخی دروازه بانها از آن استفاده می كنند آن است كه اندكی مایل به یك سمت دروازه می ایستند. پنالتی زن با مشاهده فضای باز در طرف دیگر معمولا به همان سمت شلیك می كند و درواز ه بان نیز آمادگی بیشتری دارد.
در فیلم زیر سعی شده برخی از مهمترین تمرینات دروازه بانی فوتسال معرفی گردد.